Facebook е навсякъде – на вашия компютър, телефон, таблет и може би дори и на конзолата ви за игри. Но вместо да се оплакваме от това, време е да прегърнем услугата. В края на краищата, с толкова много хора, използващи Facebook, има голям потенциал за масова комуникация.


Оставянето на статус обаче не е достатъчно. За щастие, Facebook предлага и друг начин да общуваме със света: чрез нашата уеб камера. Независимо дали имате достъп до профила си в Facebook чрез мобилни или настолни компютри, при условие, че имате камера ще можете да говорите директно с аудиторията си. А това е възможно благодарение на Facebook Live – функция на социалната мрежа, която ви позволява да стриймвате видео на живо от вашия компютър или мобилно устройство, напомнят от Make Use Of.

Популяризиране на видеоклипа ви

Разбира се, ако искате да имате голяма аудитория за видеото ви, ще трябва да кажете на хората, че ще стриймвате на живо. Няма смисъл просто да правите нещо, за това най-добре е да  съобщите предварително намеренията си.

 

Това може да означава споделяне на статус във вашата Facebook стена или обявяване във Facebook или група във Facebook. Просто се уверете, че хората, които вероятно ще се заинтересуват, ще видят съобщението.


Струва си да информирате хората два-три дни предварително. Ако го направите по-рано, те могат да забравят, а с по-кратък срок рискувате много хора да не видят съобщението ви.
След като сте сигурни, че е генериран интерес, изчакайте 12 часа, преди да планирате потока и да потвърдите събитието. В някои ситуации е добре да информирате приятелите и последователите си и в други социални мрежи.

Стриймване с Facebook Live от вашия смартфон

За да започнете работа с Facebook Live на вашия смартфон, ще ви трябват две неща: приложението Facebook и статив. Когато сте готови, влезте в приложението Facebook и кликнете в областта Post, за да актуализирате състоянието си. Това, което въвеждате тук, ще бъде заглавието на видеоклипа ви.

 

Кликнете върху „Go Live“ (или „Live Video за iOS“), за да продължите с настройването на видеоклипа, след което добавете заглавие, ако полето е празно. След това имате възможност да посочите аудиторията си. Това е версията на Facebook Live за настройки за поверителност на публикациите. Можете да посочите „Friends“, „Public“ или конкретни лица. Можете дори да го предавате само на себе си.

 

Когато сте готови да започнете, докоснете бутона „Go Live“. Ще виждате известия за това, кой гледа, а съобщенията от зрителите ви ще се появят, за да можете да ги прочетете. След като сте на живо, между другото, ще откриете, че има филтри и други графични подобрения, с които можете да експериментирате.

Facebook Live с Pages

Използването на приложението Facebook Pages е повече или по-малко идентичен процес, но е добавена функцията „Geo Controls“. Това означава, че можете да насочвате представянето си в Facebook Live към определено място или дори към конкретна подгрупа от аудиторията. Обърнете внимание също така, че Facebook Pages ви дава възможност да проведете Facebook Live сесия само с аудио. Ако изберете този подход, ще имате възможност да добавите снимка, която да се показва по време на сесията.

Facebook Live през вашия компютър 

Ако нямате смартфон, не се притеснявайте. Ако вашият компютър има уеб камера, можете да излъчвате с Facebook Live. За целта кликнете върху полето за актуализиране на състоянието, след това кликнете върху Live Video и дайте име на видеото. Маркирайте приятел във Facebook във видеоклипа или задайте настроение с помощта на бутоните в долния ляв ъгъл на екрана, ако искате. Можете да изберете кой трябва да вижда видеоклипа в долния десен ъгъл. Когато сте готови да започнете, натиснете „Go Live“.

 

Стриймване с Pages във вашия десктоп браузър

Насочете към страницата и кликнете върху „Start a Live Video“. Добавете задължителното име на видеоклипа, кликнете върху Go Live и сте готови!

Завършване и публикуване на вашето видео

Щом приключите, кликнете върху бутона „Finish“. Независимо дали сте използвали мобилен или настолен компютър, ще имате възможност да публикувате видеоклипа на стената или страницата си. Можете също така да промените нивото на поверителност на видеоклипа. Ако обаче нещо ви притеснява, че нещата не са се получили така както сте очаквали, може да изтриете видеото.

Можете да стриймвате дори видео игра на Facebook

За да започнете, ще имате нужда от решение за стриймване на игри, като Open Broadcaster Software или FFSplit. След това се насочете към facebook.com/live/create и кликнете върху „Create Live Stream“. Изберете къде искате видеото да бъде публикувано и кликнете върху „Next“, за да продължите.

 

Потърсете „Stream Key“ (може да имате нужда и от URL адресът на сървъра). Трябва да копирате това в приложението за стрийминг на видеоигри. Например, ако използвате OBS или XSplit, поставете ключа в съответната емисия в менюто „Settings“. След това под „Video Title“ въведете име на клипа, а под Video Game, кажете на света какво играете.

 

Върнете се в приложението си за стрийминг, кликнете върху „Start Streaming“. След като визуализирането на потока се появи във Facebook, вие сте готови да излъчвате. Кликнете върху „Go Live“, когато искате хората да започнат да гледат! Имайте предвид, че ще можете да наблюдавате емисията и да си взаимодействате с чата, докато играете.

 

Имате и други опции. Например, ако имате добра NVidia GeForce карта, софтуерът GeForce Experience ще ви позволи да излъчвате практически всяка компютърна игра във Facebook само с няколко кликвания. Междувременно Blizzard игри като Overwatch и Hearthstone имат тази функция вградена.

Осведомете хората, че стриймвате на живо

Когато стриймвате на живо, видеото ще се покаже в дневника ви във Facebook. Добра идея е да поставите този елемент върху страницата си, така че хората лесно да могат да го видят. Можете да направите това, като кликнете върху стрелката в горния десен ъгъл и използвате опцията „Pin to Top of Page“.

Запазете клипа за по-късно

Завършили сте един успешен стрийминг на живо и сте стигнали до хиляди хора. За съжаление обаче това видео ще остане в миналото, ако не предприемете нужните мерки. Facebook запазва видеоклипа ви, така че онези, които са го пропуснали да могат да го гледат. Това означава, че часове след събитието можете да споделяте линка към него във Facebook и извън него. Можете дори да вградите видеоклипа в блог или друга уеб страница.

 

За да видите опциите, намерете видеоклипа във вашата Facebook страница или стена и кликнете върху бутона за меню в горния десен ъгъл на публикацията. Тук ще намерите „Embed“ (тази опция ви предоставя кода за вграждане), „Save video“ и „Download video“. След това можете да го използвате отново, както сметнете за добре.

 

Вижте 7 полезни Facebook функции, които може би не знаете