На много хора ще се наложи да работят известно време от домовете си. И докато за някои това ще е много лесен преход, то за други ще се окаже неочаквано сложно предизвикателство. Един от проблемите е лесното разсейване, особено, ако човек има деца. Работодателите също ще се притесняват да не би служителите си вържат качествено работата

 

Полезно: Как да работим ползотворно от вкъщи по време на епидемията от COVID-19

 

За щастие, има начин всички да са доволни. AndroidPIT предлага списък от няколко приложения, които помагат за по-лесно записване и изчисляване на изработените часове у дома. Така, дори и времето да е малко по-разпокъсано, все пак ще бъде изработено в цялост.

 

Microsoft Excel

Да, дори и обикновният Microsoft Excel може да се използва за отчитане на времето. Има и готови шаблони, които могат да се изтеглят и използват. Например Activity report. Той отчита времето и дори може да се съобразява с почвките. Също така позволявва споделяне на таблицата, както и показва извадки по дни. Така човек може да вижда как използва времето си и да го планира и оптимизира по-добре.

 

 

Може да се използва и Google Sheets, която изчислява седмичното работно време. То също може да се споделя. Методите не са най-удобните, но са налични на почти всеки компютър и с малко усилия в конфигурацията, могат да са полезни.

 

Специфични приложения за отчитане на времето

 

Hours Keeper

Това е приложение, което изисква регистрация с имейл. След тов адава доста опции за изчисляване на работното време, включително и на заплащането, ако то е на час. Има и опции за хора на постоянен договор, като данните се съхраняват на бекъпи.

 

Отчитането на времето е с точност до секунда. Може да се добавя ръчно и още отработено време или да се премахва, както и да се добавят началото и края на работния ден. Данните могат да се експортират и в таблица, PDF и др.

 

Swipetimes

Това приложение не изисква регистрация. То позволява създаване на „работни проекти“, като се добавя  уиджет на началния екран. Така потребителят може да активира брояча с едно натискане и съответно да го спира, когато не работи.

 

 

Приложението позволява да се въведе цел за деня. Когато се изпълни, ще уведоми потребителя. Информацията може да се обобщи и за цялата седмица накрая. Данните могат да се експотират в няколко формата, както и да се споделят. Поддържа се и NFC, Geofencing, WLAN-SSID за автоматично засичане на времето, когато телефонът е в дадена зона. Основните функции са безплатни, но някои се купуват допълнително директно от приложението.

 

Още от Digital: Как да си направим медицинска маска против Коронавирус почти безплатно