Вижте още: Как за 1 лев да направим от Смартфона си аудио плейър в автомобил.

 

Често във видео ревютата си казваме, че даден дисплей заема определени проценти от лицевата част на смартфона. За по-любопитните от вас в това свое кратко видео ще покажем как да пресметнете въпросните проценти при своя смартфон.

 

 

Ще използваме за демонстрацията Revo Power - смартфонът с рекордно голяма 6000MAh Li-Po батерия който ви показахме неотдавна в поредица от видео ревю. Неговият IPS дисплей с Dragontrail 2 протекция и извито 2.5D стъкло е с 5.5" диагонал. Първо ще измерим страните му – 120мм на 68мм. За да разберем каква е площта на дисплея, ще ги умножим една по друга и ще получим 8160 квадратни милиметра. След това ще измерим и размерите на самия корпус на телефона 153.4мм по 77мм, което е равно на 11811.8 cd/mm2. Сега взимаме площта на дисплея и я делим на площта на телефона. (8160/11811.8 = 0.69) Резултатът от 0.69 трябва да умножим по 100 и получаваме 69%

 

 

Разбира се, смартфонът много рядко е чист правоъгълник, така че от този резултат средно се вади по 1%, за да се получи реалната площ която заема дисплея от лицето на смартфона ви.  Така при тестваният днес Revo Power се оказва, че 5.5” дисплей заема около 68% от цялата лицева площ на телефона.

 

А сега, след като вече знаете как да пресметнете тази характеристика на смартфоните си, ще се радваме да споделите с нас и с останалите ни зрители колко са въпросните проценти при вашите устройства и каква марка и модел са те. За целта използвайте формата за дискусии по-долу. Как да си направим лесно регистрация в Digital.bg можете да видите в отделно видео, директен линк към което сме приложили тук.