Клавиатурата на компютъра е едно от тези периферни устройства, за които почти не мислим. А изборът на нова е толкова труден поради богатия избор, че мнозина купуват тази, която първо им предложат в магазина.


От клавиатурата обаче зависи много, като например това как ще се чувстват китките и пръстите ви след дълъг ден пред компютъра. Независимо дали се нуждаете от проста и евтина клавиатура  или от такава, с която да може да покажете гейминг уменията си, информацията на Make Use Of ще ви бъде от полза.

 

Имам ли нужда от механична клавиатура?

 

Механичните клавиатури са по-популярни от всякога. Всеки клавиш на механичната клавиатура има собствен превключвател, като има много комбинации от размери и видове превключватели. Всеки превключвател дава различно ниво на тактилна и аудио обратна връзка, а кой е най-добър за вас ще зависи от личните ви предпочитания. Има много канали в YouTube, посветени на всеки аспект от използването на механичните клавиатури, към които може да се обърнете за помощ ако решите да си купите такава клавиатура.

Механичните клавиатури обикновено са по-скъпи и могат да бъдат доста шумни при работа в зависимост от избора на превключвател. Ако пишете много или гледате сериозно на игрите, тогава механичната клавиатура ще си струва инвестицията!

 

Какво трябва да знам за мембранните клавиатури?

 

 

Повечето съвременни клавиатури не са механични, а използват силиконови мембрани. Работят на принципа на система от два контакта напечатани върху основната платка, които биват съединени от специален вид проводящ силикон, при натискане. Веригата се затваря и се подава сигнал към декодера. Има няколко предимства за тази настройка, първо тези клавиатури са евтини за производство. Това, което им липсва обаче, е тактилната обратна връзка, която получавате от отделните превключватели под всеки клавиш.

 

Друга полза е, че много от тях са изградени така, че да се предпазва вътрешната част на клавиатурата. Повечето механични клавиатури могат лесно да бъдат унищожени ако разлеете малко течност върху тях, докато добре проектираната мембранна клавиатура може да издържи на по-сериозни инциденти и все още да функционира.

Ако нямате възможност да харчите много за клавиатура или не се налага да пишете много дълго време, мембранната клавиатура е идеална за вас.

 

Жични срещу безжични клавиатури – какво да избера?

 

 

Безжичните клавиатури използват предимно USB донгъл или Bluetooth за свързване към компютъра. При всички безжични клавиатури се забелязва забавяне в комуникацията. Това не е нещо, което повечето потребители ще забележат, но за сериозните геймъри това е нещо, което трябва да се вземе предвид. Безжичните клавиатури също разчитат на батерия. Повечето от тях имат батерии с дълъг живот и възможност за зареждане през USB.

 

Жичните клавиатури са по-неудобни заради кабелите, в които лесно може да се омотаете, но имат много повече предимства. Кабелът, включен директно в компютъра, дава по-добро време за реакция от всяка друга безжична опция. Освен това не се нуждаят от батерия, за да работят.

 

Трябва ли ми Bluetooth клавиатура?

 

 

Много безжични клавиатури предлагат Bluetooth връзка. Ако планирате да използвате клавиатурата на устройства като таблети или смартфони, това може да бъде истинска полза. Bluetooth клавиатурите обикновено имат батерия с малък живот, така че проведете задълбочено проучване, преди да вземете решение на кой модел да се спрете.

 

Има ли полза от ергономичните клавиатури?

 

 

Ергономичните клавиатури имат за цел да намалят напрежението в ръцете, китките и пръстите, докато ги използвате. Предлагат се много различни видове, от които да избирате. Някои модели се разделят по средата, което ви позволява да раздалечите ръцете си. Други не променят оформлението на клавишите, но са оформени по различен начин, за да придадат по-естествена позиция на китката.

 

От какъв размер клавиатура имам нужда?

 

Клавиатурите обикновено се предлагат в три размера – 100% с 104 клавиша, 80% с около 83 клавиша и 60% при тях го няма реда с функционалните клавиши и нямат клавиши със стрелки. Ако често въвеждате много данни, клавиатурата с пълен размер ще е от съществено значение за вас. Компактните клавиатури са малък размер и това донякъде е предимство, но са по-трудни за използване. При тях често се пропускат често използвани клавиши, а някои са със сменени позиции. Ако винаги сте използвали клавиатура с пълен размер и сте свикнали с това оформление, защо да го променяте?

 

 

Имам ли нужда от RGB LED клавиатура?

 

 

Много клавиатури имат вградено осветление, а в гейминг клавиатурите RGB светодиодите са често срещани. Осветените клавиши обикновено изпълняват две цели: помагат да виждате клавишите при слаба светлина и изглеждат невероятно.

 

Ако искате светлинно шоу от вашата клавиатура, имате много чудесни възможности, а някои компании включват софтуер за персонализиране.

 

Вижте най-добрите гейминг клавиатури за 2019