SD картата е неразделна част от цифровия ни живот. Много от устройствата, които използваме ежедневно ги изискват по една или друга причина, но при избора на карта трябва да се съобразим с някои неща.

 

От Make Use Of дават някои общи, практически приложения за SD картите и ще ни покажат как да сме сигурни, че винаги купуваме точно това от което имаме нужда.

 

SD карти за снимки

Ако сте собственик на фотоапарат, ще имате нужда от SD карта за съхранение на вашите снимки. Скоростта и размера, които са най-добри за вас, зависят от вида на фотоапарата ви. Скоростта не е фактор който определя колко бързо фотоапарата ще записва вашите изображения, а колко бързо ще ги копира на твърдия диск на вашия компютър.

 

Ако имате фотоапарат от типа насочи и снимай, капацитета на картата е по-важен от скоростта. Ако обаче сте по-сериозен фотограф, който снима с огледално-рефлексен фотоапарат тогава трябва да помислите както за скоростта така и за капацитета при избора на SD карта.

 

При стандартни снимки ще ви бъдат достатъчни от 4 GB до 8 GB. Когато става въпрос обаче за RAW изображения с висока резолюция, ще ви трябва повече място.Едно RAW изображение заема около 25 MB. Като се има предвид, че в един гигабайт има около 1000 мегабайта, това би означавало, че една 16-гигабайтова карта може да побере около 650 броя RAW изображения. Разбира се, тези изчисления са приблизително. Що се отнася до скоростта, обърнете внимание на това какъв клас и какъв „Х“ рейтинг се препоръчват от производителя на устройството.

 

SD карти за видео

Качеството на видеото, което снимате варира въз основа на комбинация от няколко настройки, включително резолюция, битрейт, честота на кадрите, както и файлов формат. С помощта на проста формула, можете да използвате битрейт, за да определите каква скорост на SD карта ще ви е нужна.

Битрейтът е количеството данни, което е написано на картата и се измерва в мегабита в секунда (Mbps). Един байт има 8 бита, така че ако те стойността за Mbps на осем, ще я превърнете в мегабайта в секунда (Mbps). След това можете да използвате тази стойност, за да си гарантирате, че избраната от вас карта е достатъчно бърза.


Ако използвате например GoPro HERO4 Black, неговия максимален битрейт е 60 Mbps, което се равнява на 7.5 MBps. Class 10 и UHS-I са с минимална скорост на запис от 10 Mbps, така че към това минимум ще трябва да се стремите. Освен това 7,5 мегабайта в секунда, възлиза на 27 гигабайта на час, така че ще бъдете в състояние да запишете около 70 минути на 32 GB карта.

 

Горната формула се прилага независимо от резолюцията на снимане. Въпреки това, 4K се нуждае от висок битрейт, за да се запази качеството. При високия клас видеокамери, 4K видео файловете често са много по-големи, отколкото 1080p файловете. В резултат на това има общо правило за закупуване на SD карти за видео: най-малкото, което ви трябва е Class 6 за 720p, U1 за 1080p и U3 за 4k.

 

SD карти за телевизори

Някои съвременни телевизори имат вградени слотове за SD карти, както и почти всички съвременни телевизори имат USB портове. С помощта на адаптер, можете лесно да преглеждате снимките или видеото от камерата си без да се налага да ги копирате първо на компютъра. Това зависи от формата който използвате, все пак. RAW изображенията няма да се показват, например. Ще трябва да проверите в упътването на телевизора ви за информация кои видео формати се поддържат.

 

SD карти за мобилни устройства

Много Android смартфони и повечето Windows телефони имат слот за MicroSD карта, която можете да използвате, за да увеличите вградения капацитет за съхранение. Тук капацитетът на картата е по-важен от скоростта.

 

Вижте как да изберем microSD карта