SD картите са евтин начин за осигуряване на допълнително място за съхранение на мобилните ни устройства. Повечето фотоапарати използват SD карти, както и аудио плейъри и рекордери, цифрови фоторамки, много лаптопи и телефони.

 

От Android Central обаче ще се фокусират върху това как да изберем правилната карта с памет за Android телефона си.

 

Още от Digital: Най-евтините 32GB microSD карти на българския пазар

Размери на SD картите

След като сте сигурни, че вашият смартфон може да се използва със microSD карта, трябва да знаете точно какъв тип карта да си купите. SD картите се предлагат в различни физически размери, имат различна скорост на четене и запис и различни размери на съхранение.

 

SD картите се предлагат в три различни размера: SD карта – най-големия размер карта, който е малко по-голям от една пощенска марка.  Mini SD карта е на половината на размера на една SD карта. Този размер не е много популярен. МicroSD картите са с най-малкия размер и се използват в смартфоните.

 

Когато си купувате microSD карта често получавате и адаптер, за да може да ги използвате на мястото на по-голяма карта. Това е доста удобно при прехвърляне на снимки или видео от вашия телефон към компютъра.

Място за съхранение на microSD картите

Следващото нещо, което трябва да изберете е размера за съхранение. Може да си вземете microSD карта, microSDHC карта и microSDXC карта. microSD картата е предназначена да побере до 2GB информация, въпреки че има и 4GB версии. microSDHC картите (Secure Digital High Capacity) са предназначени да поберат до 32GB информация, а microSDXC (Secure Digital eXtra Capacity) картите между 32GB и 2TB информация.

 

Няма лесен начин да разберете каква карта може да използвате с вашия телефон. Ще трябва да прочетете упътването му или да се допитате във форумите с хора, които могат да ви помогнат. Версиите на картите са обратно съвместими (слот за microSDXC карта може да се използва с microSD или microSDHC карта).

Скорост на microSD картите

В момента има пет различни скоростни класове: DS (до 12.5 MB/s), HS (до 25 MB/s), UHS-I (до 104 MB/s), UHS-II (до 312 MB/s) и UHS-3 (над 312 MB/s). Има и "подкласове" и се отбелязват с цифри – обикновено с 2,4 или 6 за  DS карти, с 10 за HS, UHS картите също могат да имат рейтинг от U1 до U3. Тези цифри посочват най-високите скорости на картата при четене на данни.

Как да решите какво точно ви трябва?

1. Трябва да знаете какъв размер SD карта ви трябва за вашето устройство. Ако купувате карта за да я използвате с телефона си, тогава имате нужда от microSD карта.


2. Трябва да знаете с какъв размер за съхранение е съвместим вашия телефон. Ако се съмнявате, потърсете информация в ръководството на телефона си или в интернет.


3. Каква скорост на картата ви трябва. Това зависи от това, което ще правите с нея. Но има едно правило и то е колкото по-бърза е картата, толкова по-добре. По-бързите SD карти ще са ви по-полезни, особено ако решите да записвате много клипове, особено в 4K. Никога не купувайте карта по-бавно от Class 10.
 

Вижте как нов стандарт ще ни казва дали microSD картата ни е подходяща за приложения