Влогингът е термин, който описва правенето на видеоклипове, в които хората показват ежедневието си и различни ситуации. Влоговете станаха много популярни, като привличат огромно внимание и съответно доста хора искат да се възползват от това. За да започнете собствен влог, първо ви трябва добра камера. MakeUseOf ни дава съвети как да изберем правилния модел.

Любопитно: Influgraf 380 за снимки и клипове за Tiktok, Facebook, Youtube

Възможности за запис

Това е очевидно, но има и модели камери, които са само за стрийминг, но не записват. Или не разполагат с достатъчно добри функции за запис – например правят клипове с продължителност няколко минути или секунди.

Подвижен дисплей

Камера с подвижен LCD дисплей е задължителна за влогъра. Така може да обърнете дисплея към себе си и да виждате как е кадрирането и композицията на кадъра. Имайте предвид и как се движи дисплеят. Ако се обръща върху портовете, може да няма място за свързване на микрофон, слагане на статив или друг аксесоар.

Възможности за свързване

Ако влоговете ви ще са предимно в домашна обстановка и ще са коментари, то камера, която може да се свърже към монитор или телевизор, може да е полезна екстра. За влогове в динамични ситуации, потърсете камера, която поддържа допълнителни аксесоари, които да улеснят записа.

 

Размер и тегло

Ако ще правите влогове в движение и ще държите камерата в ръка, то тя трябва да е компактна и лека. В противен случай бързо ще се уморите, няма да е удобно за продължителни записи и за пренос до и от местата на снимане.

Автоматично фокусиране

Това е задължителна функция за камерата на всеки влогър. Колкото по-добър и бърз е автофокусът, толкова по-добре за всеки влогър. Особено, ако показвате различни продукти и ще имате множество промени на обектите и местата, върху които трябва да се фокусира.

 

Лицево разпознаване

Тази функция може да е полезна за влогъри, чийто клипове са с повече хора или са с коментари. Лицевото разпознаване ще задържа автоматичния фокус с приоритет върху лицата на хората в кадър.

Фокус с допир

Това е функция, която позволява на потребителя да променя мястото на фокус като просто натиска с пръст сензорния дисплей на камерата. Не е задължителна функция, но е практична и бърза.

 

Запис на слаба светлина

Снимането на слаба светлина е от голямо значение за качествените клипове. Затова е добре да потърсите камера, която може да се справя в такива ситуации и да дава повече настройки за ISO, осветеност или дори да има нощен режим.

Стабилизация на изображението

Наличието на оптична стабилизация на изображението е чудесна функция, която обаче е скъпа и не всички камери я предлагат. За видеоклипове и стандартна електронна система за стабилизация ще свърши работа за повечето ситуации.

 

 

Батерия

Един от най-честите проблеми на влогърите е, че батерията на камерата не издържа. Затова е важно камерата да бъде с батерия, която може да издържа поне два часа постоянен запис. Също така е препоръчително да разполага със сменяеми батерии, така че да могат да се сменят в движение с допълнителни.