На пазара има толкова голямо разнообразие от смартфони, че човек може да се замае от избор. Всеки смартфон има своите предимства и недостатъци и е подходящ за различни цели и вкусове. Затова едно и също устройство може да е много харесано или дори мразено от различните потребители.

 

Колко ще харесаме смартфона си в голяма степен зависи дали сме избрали правилния за нас модел. Engadget ни дава няколко много добри съвета как да сме доволни от решението си.

 

Операционна система

От голямо значение е дали харесваме възможностите за персонализация на Android или подредеността на iOS. Всяка платформа е доста различна, като Android има и по-голямо разнообразие от модели, функции, възможности. Освен това повечето иновации при смартфоните обикновено първо се появяват при Android или най-малкото идват до тях много по-бързо, отколкото при iOS. Все пак, iOS е подходяща за хората, които искат семпла и практична платформа, която не е много взискателна и винаги актуална.

 

 

Какво всъщност искаме

За да знаем кой смартфон е подходящ за нас, трябва да знаем какво искаме от него. За да определим това с по-голяма конкретика, трябва да вземем предвид няколко допълнителни критерия:

 

 

Бюжет

Тенденцията е смартфоните от висок клас да поскъпват, което естествено не се харесва на всички. Трябва внимателно да преценим дали си заслужават 2000 лв. за устройство, което след 18 месеца ще е отживелица. Разбира се, ако не планираме честа смяна на телефона си и искаме да го използваме няколко години, тогава сумата може ида си заслужава.

 

Blackview A30 e 5.5" смартфон с двойна камера, Android Go и атрактивен дизайн

 

Освен това няма гаранция, че къп смартфон задължително ще е добър и ще ни върши работа. Има и доста модели, които също предлагат мощен хардуер на доста по-ниска цена, като компромисът обикновено е в качеството на корпуса. За други дизайнът е на първо място, а производителността – не е чак толкова важна, защото няма да ползват най-тежките приложения и игри. Премиум дизайнът най-често идва и с преимум цена.

 

Дисплеят

Дисплеят е може би най-важният компонент на един смартфон, защото е основният ни начин за взаимодействие с устройството. Затова е добре да изберем дисплей, който отговаря на желанията ни. Най-често препоръчвани са AMOLED панелите. Те са с по-добри цветове, по-малка консумация на енергия и са по-качествени като цяло. LCD панелите са по-популярни за по-евтините модели, защото са по-лесни за произвеждане и с по-ниски разходи.

 

 

Освен това дисплеите стават по-големи, навлизат и нови порпорции като 18:9. Тези панели вече навлизат и при по-евтините модели, така че не е задължително да търсим само най-скъпите модели, за да се сдобием с модерен и хубав дисплей.

 

Камерите

Една от сферите, където най-скъпите модели традиционно имат предимство, са камерите. И все пак, по-евтините смартфони също могат да предлагат доста прилични камери. В случая не е важно толкова колко мегапиксела е камерата, а какви са функциите ѝ. Сега е модерно да има телефони с две и дори три камери на гърба, изкуствен интелект, специални режими на снимане и др. Има и по-достъпни смартфони, които поставят акцент над камерата за сметка на други екстри, както и смартфони, които залагат повече на производителност и хардуер, за сметка на камерата. Затова трябва да се провери предварително какви снимки прави даден модел и как се справя в различните ситуации. Дори и да не държим много на камерата и да не снимаме често с телефона си, все пак това не означава, че тя не трябва да е на приемливо ниво.

 

 

Производителност

Никой не харесва телефонът му да засича и да има трудности да отвори дори обикновено чат приложение. Колкото по-евтин е един модел, толкова по-голяма е вероятността това да се случва често. Тук най-важни са не само процесорът, но и оперативната памет. При iPhone разликите са пренебрежими спрямо различните версии на едно поколение.

 

 

При Android обаче разнообразието е огромно. Qualcomm са най-използваните процесори, но при някои смартфони, се използват и чипове на MediaTek, а Samsung и Huawei имат свои разработки. Специално за Qualcomm, компанията разделя чиповете си на няколко серии – 800, 700, 600, 400 и 200. Естествено, по-високото число е по-висок клас и следователно повече мощност и производителност. Серии 600 и 400 обикновено са най-разпространени в средния клас и като цяло се стремят да дават достатъчно добра производителност за ежедневни задачи и натоварване, но не и за тежки игри. Оперативната памет е добре да е поне 2GB, защото модерните приложения искат повечко ресурси.

 

Памет

Колкото повече, толкова по-добре. Смартфоните винаги трябва да имат постоянно няколко гигабайта свободни, за да могат да ги използват за временни файлове, ъпдейти и др. Затова е задължително да имаме телефон с повече памет, ако тя е под 32GB вградено, то моделът трябва да има и слот за microSD карти, за да може да се увеличи. Ако няма такъв слот, то 32GB е наистина минимум, за да може с устройството да се работи спокойно и все пак да се пазят някакви файлове на него.

 

 

Батерия

И тук важи принципът като за паметта. По-мощна батерия е по-добре. Разбира се, има и допълнителни фактори. Дисплей с по-ниска резолюция ще харчи осезаемо по-малко енергия от Full HD дисплей, особено когато и процесорът не е от най-мощните. Все пак, добре е батерията да не е по-малка от 2600-2800mAh, за да може телефонът да работи пълноценно през деня. Разбира се, колкото по-мощен е хардуерът и дисплеят, толкова по-мощна трябва да бъде и батерията.

 

 

Повечето нови смартфони имат и много допълнителни функции. Те разполагат с режими за бързо презареждане, безжично презареждане и др. Обикновено те са достъпни при използването на подходящи зарядни. Някои производители, като Apple, не включват в комплекта съвместимо зарядно за USB PD, така че, за да се използва тази функция, трябва да се купи допълнително зарядно.

 

Допълнителни функции

Производителите се опитват да отличават смартфоните си с униклани функции само за тях. Например множеството опции на стилуса S Pen с Galaxy Note, специални модули за аудио и др. Motorola дори има цяла серия телефони, които могат да се перонализират с допълнителни модули като батерии, проектори, говорители, обективи за камерата и др. Понякога тези функции може да са съвместими само с други подобни утройства, друг път могат да се използват само от едно устройство, но пък са практични. Въпрос на лични предпочитания е дали са от значение за крайното решение или не.

 

 

Въпрос на време

Понякога смяната на телефона се диктура от обстоятелствата. Губим го или е счупен, откраднат и се налага нов. Тогава се налага изборът да се ускори и не винаги можем да изчакаме до следващия модел, койт сме планирали. В такива ситуации трябва да имаме приоритети кои елементи и характеристки са най-важни и да ги потърсим в близък модел. А когато можем да чакаме, си заслужава да изберем момент, когато има много сезонни промоции или излизат нови модели, което ще ускори поевтиняването на малко по-старите предложения.

 

 

Колко често се ъпдейтват

Това е още един проблем на смартфоните. Колкото по-стари са, толкова по-малко ъпдейти получават. При iPhone има известна приемственост и по-дълго старите модели получават ъпдейти. При Android в голяма степен зависи от производителя на устройството и/или оператора. Ако използването на най-актуалния софтуер е от значение, то тогава решението е в най-новите смартфони от висок клас, както и Android One, Google Pixel и други подобни предложения.

 

 

Заключение

Избирането на смартфон може да изглежда като досадно и трудно предизвикателство, но с малко подготовка и ясно определяне какво искаме и очакваме от него, всичко става много по-лесно.

 

Още от Digital: Най-добрите цени на качествени смартфони от Smartfonix