Докато Ethernet кабелите са идеални когато целта ни е надеждна интернет връзка, то Wi-Fi е единствената опция за устройства като смартфони, таблети и всички смарт домашни джаджи. С толкова много устройства, разчитащи на домашната ви Wi-Fi мрежа, обаче лесно се получава натоварване.

 

По този начин скоростта на Wi-Fi може да намалее драстично. Има обаче една основна стъпка, която можете да предприемете, за да подобрите нещата: избирането на уникален Wi-Fi канал, който никой друг не използва. От Make Use Of научаваме как да анализираме Wi-Fi сигнала у дома и да изберем най-добрия Wi-Fi канал.

 

Подобно на радиостанциите, Wi-Fi работи на различни честоти и на две отделни честотни ленти. Мислете за него като AM и FM радио. AM радиочестотните вълни са с по-ниско качество, но пътуват по-надалеч, така например 2.4 GHz Wi-Fi е по-бавен, но може да проникне през стените. Междувременно, FM радио вълните са с по-добро качество, но не пътуват толкова далеч, 5GHz Wi-Fi е по-бърз, но не минава през стени.

 

Обикновено 2.4 GHz Wi-Fi има 13 различни Wi-Fi канала, но те може да варират според местните разпоредби (например в САЩ са само 11). Тези канали представляват пълния спектър на наличното честотно пространство за Wi-Fi. Това обаче е измамно, защото честотата на всеки канал се припокрива с честотата на съседните канали. Това означава, че каналите 1, 6 и 11 са единствените неприпокриващи се канали. Припокриващите се канали не са добър избор, защото вълните на безжичните данни може да се припокриват, причинявайки загуба на пакети от данни.

 

От друга страна, 5GHz Wi-Fi обхваща много по-широко честотно пространство –  20 неприпокриващи се канали, но има проблем с преминаването през препятствия като бетон и тухли.

 

Съвременните модели рутери излъчват едновременно 5 GHz и 2,4 GHz Wi-Fi сигнали, което позволява на устройствата да преминават безпроблемно в по-бързата 5 GHz мрежа, когато еналична.

 

Колкото повече безжични мрежи работят на един и същ канал, толкова по-голяма е намесата, което води до по-лоши скорости.

Вероятно вече сте в най-добрия Wi-Fi канал

Преди да започнете да проверявате за най-добрия Wi-Fi канал, заслужава да се отбележи, че ако имате бавна Wi-Fi скорост, това може да няма нищо общо с вашия Wi-Fi канал. Съвременните рутери са отлични при анализа на самия канален спектър и автоматично правят избор на най-малко претоварения. Можете все пак да проверите, но бавната Wi-Fi връзка може да се дължи на други причини, като например:

1. Бавен интернет

Много хора бъркат Wi-Fi с домашния си интернет. Всъщност Wi-Fi се отнася само за безжичната мрежа, която използвате във вашия дом, между вашите устройства и рутера. Ако имате бавна интернет скорост, т.е. скоростта зависи от кабела, който идва във вашия дом от вашия интернет доставчик, тогава промяната на Wi-Fi настройките няма да помогнат изобщо. Решението: Изпълнете някой тест за проверка на интернет скоростта първо от компютър, свързан към вашия рутер с Ethernet кабел. След това направете същия тест през Wi-Fi. Ако получите същите резултати, Wi-Fi не е вашият проблем.

2. Твърде много безжични устройства

Все по-често срещаните в модерния интелигентен дом устройства с вграден Wi-Fi също може да са причина за по-бавната интернет връзка у дома ви – смарт осветление, AC контакти, сензори за движение или камери за сигурност и т.н.


Но знаехте ли, че съвременните рутери, обикновено могат да поддържат до около 30 Wi-Fi устройства? Ако сте достигнали до този лимит, възможно е това да е причината за проблема. Решението: Помислете за модернизиране на Wi-Fi система като Ubiquiti UniFi.

3. Твърде много стени, твърде много разстояние

За по-големите къщи, един рутер може да не е достатъчен. Може да се изкушавате да закупите Wi-Fi Разширител на обхват. Той работи с всеки стандартен Wi-Fi рутер, като увеличава обхвата на покритието му. Разширителят на обхват е практичен и удобен за използване в дома или офиса и ви позволява да се наслаждавате на безпроблемно и бързо безжично покритие, но той може в крайна сметка да причини повече смущения.

Как да изберете най-добрия Wi-Fi канал?

1. macOS

macOS има безплатен Wi-Fi диагностичен пакет, но е скрит. За да го намерите, задръжте клавиша Option докато кликвате върху иконата на Wi-Fi в лентата с менюта. Трябва да изберете Open Wireless Diagnostics от последващото падащо меню.

 

 

Ще се отвори диалогов прозорец. Кликнете върху „Next“, отидете до лентата с менюта и изберете Window > Scan.

 

Кликнете върху „Scan Now“ в долния десен ъгъл. Трябва скоро да видите списък на намерените мрежи, ако те вече не са изброени. Обърнете внимание, че можете да превъртите надясно в списъка на мрежата, за да видите повече информация, като текущия канал и ширината на канала. От лявата страна също ще видите предложения, означени като Best 2.4GHz и Best 5GHz с номера на канала, който се препоръчва.

 

 

2. Windows

Потребителите на Windows 10 ще намерят безплатно приложение, наречено WiFi Analyzer в Windows Store. Когато стартирате програмата за първи път, ще трябва да предоставите разрешения на приложението да контролира Bluetooth и вашия Wi-Fi адаптер, ще поиска и да ѝ съобщите къде се намирате. След като направите това, кликнете върху таба „Analyze“, ще видите графика, която показва кои са най-подходящите канали. 

 

Потребителите на по-стари версии на Windows трябва да проверят NetSpot.

3. Android

Приложението Wifi Analyzer е безплатно за Android. То включва ясна графика и това че използвате телефона ви ознчава ще имате предимство, защото може да се движите. Това може да ви помогне да установите мъртвите Wi-Fi места във вашия дом.


 

4. iPhone

За съжаление, няма подобно приложение за iOS.

Как да промените своя Wi-Fi канал?

След като вече сте установили кой е най-добрият Wi-Fi канал за вас, време е да преминете към него. За съжаление, начина по който да направите зависи от модела и производителя на вашия рутер. Ето как да го направите на модели на Linksys или на Netgear.

 

Най-общо казано, първо трябва да отворите страницата за администриране на рутера. За повечето хора това е възможно, като въведат 192.168.0.1 или 192.168.1.1 в браузъра. Ще ви трябва потребителско име и парола за достъп до администраторската област. След като влезете, потърсете Wireless Networks или Wi-Fi Settings. Трябва да видите опция за ръчно задаване на номер на канала.

 

Вижте какво трябва да знаем преди да си купим WiFi рутер за дома