Мобилните устройства са толкова неизменна част от ежедневието на всички нас, че вероятно малцина потребители са се замисляли, че сме обградени постоянно от огромна мрежа от безжични и радио сигнали. Без тях смартфоните и таблетите не биха могли да функционират нормално и непрестанно изпращат и получават данни от клетките на мобилните оператори, GPS сателитите, Wi-FI рутерите и др. Аrchitecture of Radio е ново приложение на холандския разработчик, Ричард Вийген  и ви позволява да визуализирате в реално време всичко, което се случва около вас, докато работите с джаджите си, предаде TechRadar. 

 

След като го инсталирате трябва само да насочите своя смартфон или таблет в посоката, която искате, за да видите интерактивна карта, разкриваща всички радио сигнали, които се обменят около вас. Основната цел на създателите му е да позволят на всички нас да добием пълна представа за "невидимия" свят на комуникация между мобилни устройства, рутери, GPS сателити и др. Приложението генерира информация от мащабна база данни, включваща стотици сателити, 19 милиони безжични рутера и почти 7 милиона клетъчни кули на мобилните оператори в цял свят. 

 

Аrchitecture of Radio просто визуализира начина, по който те си комуникират и не трябва да се използва като инструмент за изчисляване на силата на радио сигналите, уточни Ричард Вийген. В момента заглавието е достъпно само за платформата iOS, но той работи и над негова версия за Android, чиято премиера ни очаква в началото на следващата година. Аrchitecture of Radio предлага много интересен и забавен начин да видим какво се случва около нас, докато работим с любимите си приложения и игри на своите устройства.

 

Вижте бъдещите мобилни устройства ще се зареждат безжично от ултразвукови сигнали