Кой би си помислил до преди десетина години, седнал пред обемистия си настолен компютър, че само след едно десетилетие ще носи компютър в джоба си? С идването на ерата на смартфоните обаче, обикновените телефони и компютрите бяха изместени от смартфоните за много от ежедневните задачи.

В миналото телефоните ставаха все по-малки, за да са удобни, а днес смартфоните стават все по-големи, за да се ползват по-ефикасно и като компютърни устройства. Удобството, което ни предоставят смартфоните е, че нещата, които бяхме свикнали да правим на компютрите си вече можем да ги правим с лекота на тези красиви устройства по всяко време и на всяко място.

Така че, за добро или лошо, тези устройства промениха живота ни. За съжаление обаче често забравяме, че тези практични и красиви джаджи крият много заплахи за сигурността ни и неприкосновеността на личния ни живот.

От PC Mag искат да ни напомнят за всички опасности, за които трябва да внимаваме и по тази причина ще ни покажат 4 начина да гарантираме сигурността си при работа със смартфон.

 

 

1. Пазете се когато пазарувате онлайн

Проблемът при електронните покупки е, че те често са свързани с действия, които хората, които не са достатъчно технологично грамотни не умеят да извършват, въпреки че не са толкова сложни, колкото изглеждат на пръв поглед. Освен това, да не забравяме и факта, че има редица опасности за сигурността на нашите лични данни и финансови средства, за които трябва да знаем. Може да използвате и приложения като Burner(Android) или Hushed(iOS), за да скриете телефонния си номер от всички злонамерени хора които дебнат в мрежата. Teзи приложения генериратt телефонни номера за еднократна употреба, като позволяваt на потребителите да се обаждат и да изпращат съобщения.

 

2. Пазете се докато комуникирате с приятели и познати

Кражбата на информация може да ви нанесе не по-малко щети от кражбата на реално имущество. Ето защо криптирането е безценен инструмент, от който трябва да се възползва всеки.

 

3. Пазете се когато ползвате социалните мрежи

Много потребители не се интересуват достатъчно от мерките за сигурност в социалните мрежи, тъй като идеята им се вижда скучна. Ако ви хакнат профила обаче ще си имате сериозни неприятности. Най-малкото може да откраднат онлайн идентичността ви и снимките на близките ви, а при един по-лош сценарий устройствата ви ще станат недостъпни. Така че, време е да се „стреснете“ и да се научите как да се пазите от хакери.

 

4. Пазете се когато ползвате обществени Wi-Fi мрежи

Когато сте в движение и сте изчерпили тарифния си план намирането на безплатна обществена Wi-Fi мрежа е като коледен подарък за вас. За разлика от коледните изненади обаче безплатните обществени Wi-Fi мрежи не са безопасни. Злонамерените лица по различни начини получават вашата информация като използват Wi-Fi хотспот.