Дори и човек да не се притеснява от коронавируса, има и други сезонни грипове и заболявания, които постоянно витаят във въздуха. С наближаването на пролетта организмът е изморен и е още по-лесна мишена за тези вируси. Затова допълнителната защита е препоръчителна дори и да става дума за доброто почистване на телефона. AndroidPIT ни покава няколко практични съвета как да направим това лесно.

 

 

Важно е да се уточни, че това са съвети, които само намаляват риска вируси да се задържат дълго време върху смартфона. Те не са абсолютна гаранция, че телефонът винаги ще е 100% чист от микроби.

 

Какви продукти да НЕ използваме

Има много градски легенди, които обещават пълна чистота на телефона с най-различни продукти. Например да се изчисти с Coca Cola или белина, оцет и др. Това може да е вярно за някои други предмети, но не и за смартфоните. Те може да са твърде силни и да увредят защитното покритие на стъклото на дисплея или да са абразивни и да го надраскат.

 

 

Трябва да се избягва и сгъстеният въздух, защото може да увреди деликатната електроника и да наблъска малките прашинки навътре. Кърпичките за почистване на дисплеи също не са добро решение конкретно за дезинфекциране.

 

Евтини комплекти за почистване

Една от удобните алтернативи са евтините комплекти за почистване на телефони. Те са най-различни, като обикновено предлагат само най-основните материали.

 

Един от тях е CAMKIX Cleaning Kit

Той е най-вече за премахване на прах и нечистотии. Има антистатични гъби и е подходящ за камери, но може да се използва и за смартфони.

 

Zeiss Smartphone Wipes

Тези кърпички за смартфони се грижат за специалните покрития на дисплея и лещите на камерите. Освен това ефективно почистват и следи от пръсти и леки замърсявания.

 

Нормално почистване

От време на време ще се наложи и по-обстойно почистване на телефона. Ето няколко лесни стъпки:

  1. Калъфът на телефона може да се почисти с топла вода и сапун (след като е свален от телефона, разбира се) и да се остави да изсъхне на въздух. Това е подходящо за пластмасовите и силиконовите калъфи. За този от кожа, трябва да се използват специални препарати за третиране на кожа.
  2. Преди да започнем да чистим телефона си, е добре да проверим дали неговият производител не е дал указания в упътването или на сайта си.
  3. С памучен тампон може леко да се почистят портовете и говорителите на телефона. Добре е да се използва качествен тампон, който няма да оставя власинки.
  4. С мека четка за зъби може да се почисти USB-C портът с леки движения.
  5. Кърпичките за почистване на очила са идеални и за почистване на дисплея, особено в комбинация с подходящ препарат. Така може да се третира и гърбът на устройството.
  6. Трябва да се изчака телефонът и калъфът да са напълно сухи преди да се съберат заедно отново.

 

 

Дезинфекция чрез ултравиолетова светлина

На пазара се появиха и комплекти, които почистват телефона чрез ултравиолетова светлина. Устройството се поставя в контейнер, като ултразвук премахва нечистотиите и микробите. Освен това не уврежда покритието на дисплея и на обективите на камерите.

 

 

Използв се специални ултравиолетови лампички, които са настроени да унищожават микробите. Процесът отнема няколко минути.

Британско проучване посочва, че човек докосва смартфона си средно по 221 пъти на ден. Във Франция хората прекарват по 3 часа и 16 минути на ден в държане на телефона си. 80% от французите казват, че държат телефона си на масата докато се хранят. Затова е важно устройството да се поддържа чисто, особено по време на епидемия.

 

Още от Digital: Как да си направим медицинска маска против Коронавирус почти безплатно