Епидемията от коронавируса Covid-19 притесни доста хора и това накара някои компании да пуснат официални напътствия как да се дезинфекцират и поддържат устройствата им. Apple също е сред тях, като тя даде съвети как правилно да се направи това, за да не се повредят устройствата ѝ. А AppleInsider надгражда съветите с допълнителни насоки от здравни експерти. Ето и съветите им.

 

Дезинфейцирайте себе си, не устройствата

Най-важното е, човек да поддържа лична хигиена на ниво. Това означава качествено миене на ръце със сапун  или дезинфектант на спиртна основа. Това трябва да се прави редовно и да се избягва пипането ла лицето.

 

 

Когато използваме някакво устройство, не трябва след това да пипаме лицето си, преди да измием ръцете си. Поддържането на чисти ръце ще поддържа и устройствата чисти.

 

Как да дезинфекцираме iPhone, iPad, iPod Touch

Добре е да имаме сухи, чисти материали, които не оставят влакна. Те ще са полезни не само за устройствата.

 

*Изключваме iPhone

*Забърсваме телефона с чист пазрал

*Не мокрим устройството директно и не го пръскаме, не трябва да се мокрят портовете и отворите, нито да влиза влага в тях

* Не използваме компресиран въздух. Apple обяви, че може да се използват дезинфекциращи кърпи, без да се търка дълго или силно.

 

Може да се купи и сложи протектор на дисплея. Това ще направи поддържането му чист още по-лесно. В комбинация с чистите ръце, това ще е достатъчно за запазването на устройството в прилично състояние. Също така е добра идея да се намали използването и съответно докосването на устройството.

 

Apple казва, че кърпичките могат да се използват за непорести повърхности, като пластмасови корпуси, стъкла, клавиатури, дисплеи и др. Има риск от увреждане на олеофобното покритие, когато се използват твърде силни препарати, затова трябва да се използват само кърпички и без натиск.

 

Как да дезинфекцираме AirPods и AirPods Pro

Apple не дава конкретни съвети за слушалките. Човек не може да хване коронавируса от самия себе си, така че най-добрият съвет тук е просто да не дава слушалките си на друг. Когато все пак иска да ги почисти не трябва да прави следното:

 

 

  • Слуашалките да не се мокрят
  • Да се пазят от влага в отворите
  • Да не се чистят с остри обекти

 

Могат да се почситят със суха кърпа, а кутийката им за зареждане може да се почисти отвън с дезинфекцираща кърпа или лек спиртов разтвор.

 

Как да дезинфекцираме Apple Watch

Съветите са същите и за Apple Watch. Не трябва да даваме устройството си на друг,. Но все пак, часовникът по-лесно може да се замърси или да бъде докоснат от някой в транспорта или като е остаен на бюро. При почистване трябва:

 

 

  • Да изключим AppleWatch
  • Да сме сигурни, че той не се зарежда
  • Да го избършем с чист, сух парцал.

 

Може да е леко влажен парцал, ако моделът е водоустойчив. Можем да свалим каишката от устройството и да я почистим старателно с дезинфекциращи кърпи. Те не трябва да се прилагат върху кожените каишки, а за тях е нужен препарат за третиране на кожа.

 

Да сме разумни по време на епидемията

Това е най-важният съвет, като включва запазване на спокойствие, спазване на хигиена и ограничаване на контактите.

 

Още от Digital: Как да си направим медицинска маска против Коронавирус почти безплатно