Има милиони уеб сайтове в интернет. И със сигурност има такива, които искате да блокирате. Блокирането на уеб сайтове е правилия начин да забраните сайтове, които пречат на производителността ви да се отварят или да забраните сайтове с опасно или обидно съдържание.

 

За щастие имате няколко начина да блокирате уебсайтове в Chrome, а от Make Use Of ни информират за тях.

1. Чрез използване на подходящо разширение за Chrome

Има разширения за Chrome за почти всичко и блокирането на уеб сайтове не е изключение. Ако избирате тази опция, обърнете внимание на разширенията Block Site, StayFocusd и Google’s Personal Blocklist.

 

2. Блокиране на уеб сайтове на вашия компютър или мрежа

За съжаление, проблем с всички блокиращи разширения е, че можете да ги премахнете за секунди. Chrome не дава възможност да "заключвате" разширение, вероятно за да предотврати злоупотреби от евентуални похитители. По този начин, вашето дете може лесно да премахне разширението за да има достъп до блокираните от вас сайтове и поради това, този начин не е най-надеждния. Освен това, ако детето ви е умно и има опит може да използва или инсталира друг браузър.

 

За да блокирате уеб сайтове в цялата си мрежа, можете да използвате настройките на рутера. Те ще ви позволят да ограничите достъпа до интернет за определено време и да блокирате определени сайтове. Без паролата за рутера вашето дете няма да може да променя настройките му, освен ако не използва мобилни данни в телефона си. Можете също така да използвате персонализиран DNS, за да постигнете подобен ефект.

Блокиране с хост файла

Друга опция е да блокирате сайтовете на компютъра. Този метод използва хост файла – текстов документ на вашия компютър, който му помага да превежда имената на уеб страниците в IP адреси. Можете лесно да блокирате сайтове, като добавите няколко реда към този файл.

 

За достъп до него на всяка модерна версия на Windows, отворете прозорец на Notepad като администратор. За да направите това, напишете “notepad” в Start Menu, след това кликнете с десния бутон върху него и изберете “Run as administrator”. Изберете File > Open и отидете до следното местоположение:

C:WINDOWSsystem32driversetc

В долния десен ъгъл на диалоговия прозорец “Open” ще видите падащо меню над бутона “Open”, озаглавено “Text Documents (*.txt)”. Кликнете върху него и го променете на “All Files (*.*)”.

 

Отворете файла, наречен “hosts” и ще видите обикновен текстов документ. В долната част на документа въведете нов ред и използвайте този формат с уебсайта, който искате да блокирате:

127.0.0.1 spam.com

 

Добавете допълнителен ред за всеки сайт, който искате да блокирате, като използвате същия формат. Когато сте готови, изберете File > Save и рестартирайте компютъра. След това няма да имате достъп до сайтовете, които сте въвели в този файл.

 

Препоръчително е да тествате този метод след прилагането му. Може да се наложи да добавите допълнителни записи, включително www. преди името на уебсайта.

 

Вижте 7 разширения за Google Chrome, които ще подобрят продуктивността ви