Ако често давате смартфона или таблета на децата си, родителският контрол и блокирането на неподходящо съдържание е задължително. Можете също така да използвате блокирането на уебсайтове, за да избегнете разсейващото ви съдържание в мрежата докато работите. Каквато и да е причината, от Android Authority ще ви помогнат  да разберете как можете да блокирате уеб сайтове на Android.

Блокирайте уебсайтове през браузъра си

Въпреки че повечето мобилни браузъри не са толкова богати на функции, колкото техните десктоп версии, има начини да блокирате уебсайтове чрез тях на Android. Някои браузъри ви позволяват да инсталирате добавки. В този случай ще разгледаме добавка BlockSite на Firefox. Ето как да инсталирате добавката:

 

1. Отворете Firefox и докоснете иконата за менюто (три точки) в горния десен ъгъл.

2. Изберете „Add-ons“, след което докоснете „Browse Firefox’s Recommended Extensions“ в долната част на страницата.

3. Извършете търсене с „BlockSite“ в лентата за търсене в горната част. Докоснете първия резултат, след това „Add to Firefox“.

4. Ще видите изскачащ прозорец с разрешенията, необходими за добавката. Само я добавете и се съгласете, ако нямате проблем с поисканото от вас.

5. След като инсталацията приключи, ще трябва да докоснете „Agree“ и да предоставите разрешения на BlockSite за достъп до посетените URL адреси и т.н., за да активирате добавката.

6. Ще бъдете пренасочени към менюто на BlockSite. Докоснете „Block Sites“ и въведете URL адрес.

 

 

Ако използвате тази добавка главно, за да защитите детето си от неподходящо съдържание, може да се наложи да направите още няколко стъпки. Трябва да деинсталирате или деактивирате други браузъри на устройството си за всеки случай. Можете да направите това от Settings -> Apps. Повечето устройства имат предварително инсталирани браузъри (най-често това е Chrome). Намерете ги чрез опцията за търсене и ги деактивирайте.

Блокирайте уебсайтове с приложение

Ако предишното решение ви се струва прекалено объркано, винаги можете да разчитате на приложения. Има различни приложения, които ще свършат работата, но тук са изброени главно такива, които не изискват разкодиране на вашето устройство.  Ето някои от тях: Google Family Link, BlockSite, Mobile Security & Antivirus.

Блокирайте уебсайтовете със защитна стена

Ако искате да отидете една стъпка по-нататък, можете да блокирате уебсайтове на Android с помощта на защитна стена. Повечето изискват разкодиране на вашето устройство, но има опции които не го правят. Един от най-добрите варианти е NoRoot Firewall. Приложението има лек и лесен за използване интерфейс и изисква минимални разрешения.

 

NoRoot Firewall ви позволява да създавате филтри въз основа на имена на домейни, IP адреси и имена на хостове. Можете дори да контролирате специфичните връзки на приложенията. Ето какво трябва да направите, за да блокирате уебсайтовете, след като инсталирате NoRoot Firewall:

 

1. Отворете приложението и отидете на раздела „Global Filters“ в горния десен ъгъл.

2. Докоснете опцията „New Pre-filter“.

3. Поставете отметка както до иконата „Wi-Fi“, така и до тази за данни, ако искате уебсайтът да бъде блокиран и в двете връзки.

4. Въведете адреса на уебсайта, който искате да блокирате.

5. В таба Port изберете „*“ и натиснете „OK“.

6. Върнете се в таба „Home“ и натиснете „Start“.

 

Ако търсите алтернатива на NoRoot, има друго надеждно приложение с отворен код NetGuard, което можете да намерите на F-Droid.

Блокирайте уебсайтове с OpenDNS

OpenDNS е услуга, която осигурява надеждно филтриране на съдържанието и дори децата, които имат достатъчно умения, ще имат проблеми с намирането на решение. Как работи? По подразбиране, когато сте свързани с Wi-Fi, използвате DNS сървъра на вашия доставчик на интернет услуги, но можете да го смените за OpenDNS. Той автоматично филтрира цялото неподходящо съдържание.

 

На някои Android устройства ще можете да я използвате, без да е необходимо да инсталирате допълнителни приложения, като отидете в Settings > Wi-Fi > Advanced options > Change DNS settings. Тези устройства обаче са по-скоро изключение, отколкото правило. Ето защо първата стъпка, която трябва да направите, е да изтеглите и инсталирате Wi-Fi Settings. След като направите това, всичко, което трябва да направите, е да въведете тези стойности в слотовете DNS1 и DNS2 и да докоснете „Apply“:

 

DNS 1: 208.67.222.123 

DNS 2: 208.67.220.123 

 

Използването на OpenDNS обаче има своя недостатък. Полезно е, когато сте вкъщи, но не и когато сте навън, тъй като не работи с мобилни данни.

 

Вижте 4 полезни алтернативи на YouTube подходящи за деца