Едно от нещата, които интересуват повечето Android потребители, е дали телефонът им ще получава актуализации на платформата. Apple поддържа само малък брой iOS устройства, които са под неин контрол и актуализациите им са редовни и се случват по едно и също време за всички устройства.

 

При Android устройствата, обаче, не е така и актуализациите на платформата може да се забавят години, но дори и тогава няма гаранции, че вашето устройство ще получи актуализация.

 

Обикновено има два начина да актуализирате устройството си: автоматично или ръчно, което е малко по-сложно. От Android Pit ще ни покажат как да актуализираме фърмуера си за Android.

Как да направите автоматични актуализации

Обикновено актуализациите на софтуера се получават автоматично в нашите устройства, което се случва ОТА (по въздуха). Когато това се случи, ще получите известие, което ще ви каже, че актуализацията е готова за инсталиране и всичко, което трябва да направите, е да кликнете върху съобщението.

 

Ако по някаква причина не натисне съобщението или неволно го изтриете, можете да проверите ръчно дали има налична актуализация като отидете в About Device > System Updates > Check for Updates.

Как да актуализирате ръчно

Има много причини поради, които устройството ви не получава автоматични актуализации, но някои от най-често срещаните са, че нямате стабилна мобилна или Wi-Fi мрежа, или сте разкодирали устройството си. В случая на устройства като Samsung Galaxy S5, които няма да получат официална актуализация на Android Nougat, може дори да се обърнете към персонализирани ROM файлове като Lineage OS.

1. Намерете ROM

Първата стъпка за извършване на ръчна актуализация е намирането на ROM, който трябва да инсталирате на устройството си. За официален ROM, ще трябва да проверите съответния сайт за всеки производител и да потърсите подходящ ROM за вашия модел устройство.

2. Инсталиране на ROM

За да инсталирате ROM, ще трябва да намерите конкретната програма, която е подходяща за вашата марка смартфон, ако устройството ви е разкодирано тогава това условие отпада.

- KIES – тази програма се използва за актуализиране на Samsung устройства. Тя позволява да изтеглите ROM и да го инсталирате на мобилното устройство от вашия компютър. KIES сам изтегля фърмуера на базата на вашето устройство и местоположението ви.

- Odin – това е друга програма, която ви позволява да инсталирате ROM на Samsung устройства. Предимството тук е, че за разлика от KIES, можете да инсталирате ROM, който сте изтеглили сами, например от SamMobile.

- Flash Tool – този инструмент се използва за флаш ROM-ове на Sony Xperia устройства. Трябва да имате предвид, че това ще работи само за устройства Xperia, чийто бутлоудър е отключен.

- HTC Sync Manager – тази програма се използва за инсталиране на актуализации, наред с други неща, на HTC устройства. След като сте я инсталирали, просто трябва да свържете своя смартфон към вашия компютър чрез USB и след това да включите програмата. Тя ще търси софтуерни актуализации, но само официалните ъпдейти ще ви бъдат достъпни.

- HTC One Tool Kit – тази програма работи за HTC устройства. С този комплект от инструменти можете да отключите своя бутлоудър, да разкодирате някои устройства и, разбира се, да инсталирате официални и персонализирани ROM файлове на вашето HTC устройство.

- LG PC Suite – тази програма ще актуализира LG устройствата. След като инсталирате програмата, трябва само да кликнете върху полето Check Phone Update. Програмата ще инсталира официални актуализации за вашето устройство.

- KDZ Firmware Updater – това е друга програма за LG устройства. Имайте предвид, че въпреки че инсталирането на тази програма е относително просто, може да имате някои проблеми с Windows Vista или 7.

- RSD Lite – потребителите на Motorola обикновено нямат проблеми с получаването на актуализации, но този инструмент ще ви позволи отново да включите фърмуера на вашето Motorola устройство, ако някога имате някакви проблеми.

- Custom Recovery – ако не виждате съвместима програма в списъка по-долу за вашето устройство или производител, най-добрият вариант е да инсталирате персонализирано възстановяване на вашето устройство. Това е един от опростените методи за инсталиране на персонализирани ROM файлове и архивиране на вашето устройство и е достъпен, когато рестартирате устройството си. Можете да изтегляте персонализирани или официални ROM директно на вашето устройство и след това да ги инсталирате, без да се налага да използвате компютъра.

- ROM Manager – това приложение е за разкодирани устройства и позволява да видите кои ROM са налични за вашето устройство. То също така предлага на потребителите да инсталират ROM директно от приложението и осигурява доста просто решение за разглеждане и изпробване на различни ROM.

 

Вижте най-добрите приложения за оптимизиране на Android OS