Стандартът 5G за клетъчни мрежи позволява да се предават по-големи количества данни в сравнение с 4G. Данните се изпращат и получават по-бързо, а целият процес е по-надежден, което провокира интереса към смартфоните с технологията.

Причината за по-бързите скорости на 5G е използването на по-модерни радио технологии и фактът, че използва нови, по-високи радиочестоти, които е по-малко вероятно да търпят смущения от други устройства.

И докато латентността при предаване на данни от 4G може да достигне 30 милисекунди, латентността на 5G ще бъде под 10 милисекунди и дори може да бъде почти 0 при перфектни условия. Скоростите обаче ще варират в зависимост от местоположението, мрежовия трафик, количеството 5G кули и други фактори.

окато бързите 5G мрежи вероятно първоначално ще имат 10 пъти или повече по-бърза скорост спрямо 4G, то в бъдеще потенциално могат да бъдат дори стотици пъти по-бързи. 

 

Aко вече разполагате с 5G устройство може да ви се иска да спрете 5G връзката от събражения съврзани с консумацията на батерия или трафика на мобилен интернет. Ето как да го направите, според MakeUseOf:

 

Android

 

Спирането на 5G поддръжката за смартфоните и таблетите с Android е идентичен процес. За да го направите отворете последователно Settings > Connections > Mobile networks > Network Mode. Изберете всички мрежи, които не съдържат 5G в името си.

Имайте предвид, че вашето устройство ще се нулира отново след софтуерни актуализации. Това означава, че след определен ъпдейти е нужно отново да дойдете в менюто и да последвате същите стъпки.

 

iPhone

 

Потребителите могат да спрат 5G връзката с няколко кликвания в менюто. Това може да стане като изберат последователно Settings > Cellular > Cellular Data Options > Voice & Data. Последната стъпка е да кликнат върху LTE като предпочитан метод за свързване. Софтуерните актуализации е възможно да променят настройката и да се наложи отново да спирате 5G по този начин.

 

Още от Digital: Всеки трети смартфон ще поддържа 5G до 2024г.