Опасностните на дигитална ера не са за подценяване. С времето хакерите стават все по-умели в методите си за преодоляване на защитите и разбиване на пароли. Затова през последните години популярност набира т.нар. двуфакторна автентикация. Подобна технология вече се предлага масово от все повече и повече социални мрежи, компании и онайн платформи и е добре да се използва, съветва Pocket-lint.

 

Двуфакторната автентикация е обикновен метод за удостоверяване на потребителя, но създава достатъчно пречки за хакерите. На практика това представляват две пароли за един профил, които обаче идват по различен път. Например след подаването на заявка за влизане или правилно въвежндане на първата парола, системата след това изпраща код по SMS или друг начин, който се въвежда в отделно поле. Има и вариант при, който да се използва парола и пръстов отпечатък или друг метод за идентификация.

 

Любопитно: Над 90% от потребителите на Gmail не използват двуфакторна автентикация

 

Разбира се, това не е пълна гаранция, че даден профил е напълно и абсолютно защитен. Но въпреки това двуфакторната автентикация е силно препоръчителен метод за увеличаване на сигурността. Повечето хакери предпочитат по-лесните мишени, които изобилстват.

 

Как да активираме функцията

 

За Apple 

Трябва да се отиде на appleid.apple.com и да се влезе с името и паролата за желания профил. В секцията Security има опция за активирането на функцията. Започва лесен процес, който трябва да се изпълни. Системата ще предложи и създаване на ключ за възстановяване в случай на проблем. Добре е да се направи и такъв виртуален ключ, който след това да се съхранява на сигурност място.

 

За Google 

Влиза се в профила в Google от браузър. Кликва се на профилната снимка в горния десен ъгъл и се избира My Acount > Signing into Google > Security. Трябва да се активира функцията 2-step Verification, която изисква телефонен номер и инсталиране на приложението Authenticator.

 

Любопитно: Google тестват по-сигурна система от двуфакторната автентикация с името Advanced Protection

 

За Twitter

Влиза се в Twitter през компютър. Кликва се на профилната снимка в горния десен ъгъл и се избира Settings and privacy > Verify login requests. Нужно е въвеждане на телефонен номер.

 

За Facebook

Влиза се във Facebook от компютър. Кликва се на стрелката в горния десен ъгъл и се избира Settings > Security and login. От там се активира опцията Use two-factor authentication. След това може да се избере метод. Може да се използват SMS, USB ключв, NFC или генериране на кодове в мобилното приложение. Има и опция за генериране на отделни пароли при използване на приложения, които не поддържат двустепенната автентикация на Facebook.

 

Още от Digital: Как да спрем Google да подслушва Android смартфона ни