Кризата с COVID-19 оказва негативно влияние на всички търговски сегменти по света. Някои бизнеси фалират, други съкращават работна ръка с цел да оцелеят, а трети успяват да балансират някак, макар и трудно. Като продажби, кризата вече се забелязва и в производството на автомобили, където за първото тримесечие на 2020г., редица компании отчитат големи проценти надолу. Като имайте предвид, че повратният момент беше изминалият месец Март, в който глобално хората бяха призовани да си останат вкъщи, бяха затворени заводи и представителства. Ще ви припомним, че през първите два месеца на годината, автомобилната индустрия отбеляза голям скок в продажбите, но месец Март компенсира с много по-голям спад. В тази статия, изготвена на на изследване на CNET, ще ви покажем кой от популярните европейски и американски производители на автомобили, какви продажби е регистрирал през първото тримесечие на 2020г. В изследването не присъстват популярни марки като Mercedes и Ford, защото още не са публикували официалните си резултати.  

 

 

FCA 

FCA (Fiat Chrysler Automobiles) отчете 10% спад спрямо същият период за 2019г. 446 768 спрямо 498 465 автомобила. В детайли (защото както знаем компанията продава няколко марки) Chrisler има спад с 5%, Jeep с 14%, Dodge с 20%, Alfa Romeo с 14%, а Fiat направо се срина със спад от цели 50%. Единственият ръст на компанията е при огромните пикапи RAM, които са подразделение на Dodge. Там увеличението на продажбите е с 5%.

General Motors

Тук спадът е по-умерен и при всички марки на бранда общо маркира 7%. От всички най-потърпевши са Buick, които са с 34% спад, следвани от Cadillac с 15.8%. По-малки са цифрите при Chevrolet - 3.8% и GMC - 5%. И тук ръст се наблюдава при пикапите. Продажбите на Chevy Silverado са се увеличили с 33%, а GMC Sierra с 27%. 

 

 

Porsche

Porsche представиха тази година първият си електромобил - Taycan. В най-неподходящият момент, той маркира 221 продадени електромобила, които са част от статистиката. Porsche има спад в продажбите с 20%.

BMW

За момента не откриваме глобалните резултати на BMW за техните продажби през първото тримесечие на 2020г. Днес обаче беше публикуван резултатът от продажбите на марката за пазара в Северна Америка, който е един от най-големите. Там са продадени 59 455 автомобила, спрямо 70 227 за първите 3 месеца на миналата година. Не го смятайте. това означава 15.3% спад. При MINI, спадът е още по-голям 35.1%, което означава, че са продадени 5 237, спрямо 8 072 автомобила. 

 

 

Volkswagen

Кризата не подмина и концерна Volkswagen. При него спадът е с 13%, като ръст все пак има и той е с 36% при спряният от производство комби модел VW SportWagen. Огромен ръст от 448% има и при спортният Golf R, който обаче просто не бе добил толкова голяма популярност през 2019г.

PSA

PSA които стоят зад Peugeot, Citroen, DS и Opel Vauxhall, още не са публикували резултатите си за цялото тримесечие, но още през Февруари отчетоха спад в продажбите си. Според доклада на компанията, световните продажби на Peugeot са спаднали с 6.1%, на Citroen с 9.6% , а на Opel Vauxhall с 21.4%. Единствената марка на PSA, която през Февруари е отбелязала ръст в продажбите е DS - увеличението е с 56.6%.


Очаквайте и втората част на това любопитно проучване. В нея ще синтезираме резултатите за първото тримесечие на 2020г., от продажбата на автомобили на азиатски марки.