Стъклото по нашите смартфони е едно от нещата, за които почти не мислим. Може би защото на практика то е невидимо. Забелязваме го само когато се надраска или се напука. Стъклото обаче е идеален материал за тези мини суперкомпютри, защото е трайно и по-устойчиво на надраскване от пластмасата.

 

През последните няколко години се случи промяна, при която производителите решиха да използват стъкло не само за предната част на устройствата си, но и за задната. Може би си мислите, че това е голям недостатък, тъй като по този начин смартфоните стават по-лесно чупливи от тези модели, които са обвити с метал?

 

Грешите! Стъклото е напълно прозрачен материал, който позволява на светлината и радиосигналите да преминават свободно и без смущения. Не само това, но също така позволява безжично зареждане, като същевременно е траен и привлекателен за окото и на допир материал.

 

 

Това със сигурност улеснява нещата за производителя, но какво да кажем за потребителя? От gsmarena са имали възможността да разговарят със Скот Форестър, вицепрезидент на отдела, Маркетинг и иновационни продукти в Corning, компанията която създава Gorilla Glass. Въпреки че има няколко производители, които правят стъкло за смартфони, Corning е най-популярната марка сред тях. Продуктите ѝ могат да бъдат открити в над 7 милиарда потребителски устройства от над 45 големи OEM производители.

 

Гъвкавите смартфони направиха своя дебют през 2019 година и въз основа на видяното през последните няколко месеца може да се твърди, че това е тенденция, която ще се задържи за дълго. Всички тези дисплеи в момента са покрити с пластмаса, тъй като са лесни за производство. Недостатъкът на пластмасата е, че се надрасква много по-лесно от стъклото.

 

Стъклото би създало по-устойчив слой над сгъваемия екран, но възможно ли е да се направи стъкло, което се огъва по този начин? В производството на стъклото има много наука, а химичният му състав и процесът на оформяне са това, което диктува характеристиките му  - тънко, крехко, дебело, матирано и т.н.

 

 

От Corning имат много опит в производството на много тънко стъкло. Компанията разработи стъкло, което е приблизително дебело колкото човешки косъм - 100 микрона, което е гъвкаво до известна степен. Corning работи с OEM производители за разработване на прототипи за бъдещи сгъваеми устройства и планира да има  решение след около 18 месеца.

 

Предизвикателството при разработването на огъващо се стъкло е, че факторът за сгъване зависи от много променливи (т.е. радиус на огъване, устойчивост на удар и дебелина), които трябва да бъдат финализирани, така че стъклото да може да съответства на тази конкретна цел. Тъй като няма стандартизиран фактор за сгъване на телефона, Corning се нуждае от време, за да разбере кои съставки в стъклото ще бъдат най-добрите за целта.

 

 

Стъклото не се чупи задължително, защото е слабо; това се случва, когато се прилага стрес върху недостатък или несъвършенство в стъклото. С течение на времето и употребата съставът на Gorilla Glass се влошава на микроскопично ниво, което обяснява защо телефонът ви може да е оцелял през първите осем изпускания, но да се счупи на деветия път.

 

С всяка версия на Gorilla Glass устойчивостта при падане се подобрява, но устойчивостта на надраскване в крайна сметка достигна прага си. Плътността и дебелината на стъклото могат да бъдат променени, но твърдостта (устойчивостта на надраскване) е неразделно свойство на стъклото. Устойчивостта при падане обаче може да бъде подобрена чрез промяна на състава на стъклото и параметрите на процеса на формоване.

 

 

През последните години, Gorilla Glass се появи в дисплеи с извити ръбове, които се използват в телефони като Galaxy S7 Еdge и OnePlus 7 Pro. Това е нещо, което никога не би могло да се направи със сапфирово стъкло - което е по-устойчиво.

 

 

През 2013 година внезапно се появи интерес към сапфировото стъкло за използване в дисплеите на смартфоните. Това е много по-твърд материал, който е значително по-устойчив на надраскване и дори се смяташе, че това стъкло ще се наложи и всички производители ще го предпочетат. Но не стана така. Сапфировото стъкло се оказа много по-скъпо за производство и неговият състав не позволява да се оформя с извити ръбове.

 

От Corning обясняват, че сапфировото стъкло е много добър избор за по-малките дисплеи като например такива за часовници. По-голямото парче сапфирено стъкло, използвано в дисплеите на смартфоните, би ги направило по-податливи на счупване, тъй като смартфоните са подложени на удари и падат повече, отколкото, да речем един ръчен часовник. Стъклото за смартфони е под постоянно напрежение, поради което сапфировото стъкло не е подходящо.

 

Вижте какво трябва да знаем за смартфоните с безрамков дисплей