Развитието на технологиите и тяхното постоянно смаляване скоро ще направи възможно съхраняването на данни в човешкото тяло. Вече има и ентусиасти, които превръщат телата си в своеобразни компютри, съобщава The Wall Street Journal. Един от тях е ИТ експертът Патрик Паумен от Холандия. Той използва импланти, за да се идентифицира пред дома си и да отключва вратата без да я докосва. Вече има много хора, които използват подобни технологии. Смята се, че броят им е между 30 000 и 50 000 души по целия свят.

 

В момента популярността на имплантите е най-вече към т.нар. тагове - чипове, за идентификация, които се активират при скенер. Но техните възможности са доста повече. Подобен чип може да съхранява данни. Например за медицинското състояние на човек, лице за контакт при инцидент и т.н.

 

 

Напълно възможни са и сценарии като от филм, в който чиповете да се използват за съхранение и пренос на файлове. Тяхното хакване би било доста по-трудно.За сега обаче повечето хора са против идеята да имплантират чипове в себе си. Това не спира развитието на технологията, тъй като ентусиасите искат да са сред първите, които ще я използват. Остава и етичният въпрос доколко подобно вмешателство в тялото е правилно.

 

Още от Digital: Как сложната структура на човешкото око ще подобри бъдещите камери