Какво се случва, когато погледнете нагоре и видите към лицето ви да лети топка? Без дори да осъзнавате правите гримаса и изпитвате чувство на страх. Това се случва защото човешкия мозък постоянно пресъздава събития, която все още не са се случили. Хората сме принудени да се съобразяваме, да взимаме решения и да реагираме на динамична среда, която се променя непрекъснато. В контекста на тази ситуация мозъка ни автоматично се опитва да предвиди какво предстои да се случи и така компенсира несигурността ни.

 

Прогнозите се правят на асоциативен принцип. Така например, ако видите хамбургер е логично да предположите, че вероятно наблизо има и картофки, твърдят учени от Radboud University Nijmegen. Те провеждат серия от тестове и извършват мозъчни сканирания на доброволци, за да разберат как точно работи тази функция на мозъка. Учените показват на първата група участници преминаваща пред очите им топка за тенис в продължение на пет минути. През този период се сканира мозъка им, за да се разбере коя част от него се активира.

 

Резултатите им показват, че доброволците виждат само началото на ситуацията, a именно, че топката се движи. След това, обаче мозъка започва да прогнозира как ще завърши този процес и допълва пълната последователност. Интересен факт е, че това се случва с два пъти по-висока скорост, в сравнение с действителното събитие. Ако на топката са необходими две секунди да премине през полезрението ни, мозъка прогнозира цялата случка за една секунта. 

 

Вижте каква е най-голямата разлика между човешкия мозък и компютъра