Pivot Bio е името на иновативен стартъп, който вече привлече вниманието на някои от най-богатите хора в технологичната индустрия. Причината е иновативната им генетично модифицирана бактерия, която редуцира употребата на азотни торове при отглеждане на храни. В момента това е голям проблем, тъй като тези съединения изразходват енергия, но също така замърсяват водните басейни и отделят парников газ, който е 300 пъти по-токсичен от въглеродния диоксид. Бактерията на Pivot Bio може да промени селското стопанство, като допринесе и за опазване на околната среда. 

 

Иновативните проекти, над които работи Pivot Bio не останаха незабелязани и стартъпа вече събра финансиране от над $70 млн., за да доразвият своята концепция. Бил Гейтс и Джеф Безос, заедно с Майкъл Блумбърг и други известни милиардери вече създадоха инвестициония фонд Breaktrough Energy Ventures (BEV), който ще инвестира в девет стартъпа супата от $1 млрд. Финансирането е свързано с разработването на алтернативни източници на енергия. Въпросният фонд предоставя паричен капитал и не изисква възвръщаемост за период от 20 години, предаде BusinessInsider. 

 

Toва ще позволи на стартъпите да имат достатъчно време да усъвършенстват своите технологии. Pivot Bio твърдят, че бактерията им се съдържа в почвата от десетилетия, но употребата на опасни торове е навредило на естествените ѝ свойства. Процеси на генетично модифициране позволяват на бактерията да се активира в присъствието на азотни торове. Oт Pivot Bio виждат бъдеще, в което фермерите я впръскват в течна форма върху културите, които отглеждат.  Бактерията може да се използва за орис, пшеница и царевица.

 

 

Още от Digital: Бил Гейтс може да е първият трилионер в света през 2042г.