NASA се подготвят усилено за изпращането на първите астронавти, които да изградят човешка колония на чужда планета. Реализирането мисията ще стане през следващото десетилетие и вече провокира огромен интерес по цял свят. Една от идеите на космическата агенция е да покани частни компании да разгърнат своите концепции за космическия кораб, който ще положи основите на наземна станция на Марс или други планети в Слънчевата система, информира TechRadar. 

 

 

Няколко частни дружества вече потвърдиха участието си. Свои концепции на космически кораби вече имат Virgin Galactic, Blue Origin, SpaceX, Boeing и Sierra Nevada Corporation (SNC). Всяка от петте компании е заложила на различен дизайн и предлага собствени решения за най-важните системи на подобни летателни апарати. NASА  искат да изберат "най-добрите и иновативни идеи", за  да ги използват в бъдещите мисии, като те са подходящи и за извеждане на първите "космически туристи" извън Земята.

 

 

Очаква се и други компании да се включат в този проект. По този начин NASA желаят да превърнат представителите на частния сектор във важен фактор в процеса на изграждане на първата колония на друга планета. Дори самото участие в тази програма на агенцията би могло да се превърне в източник на инвестиции или да спечели договор за милиони долари за леталните апарати на Virgin Galactic, Blue Origin, SpaceX, Boeing и Sierra Nevada Corporation (SNC).

 

Още от Digital: Астронавтите, които пътуват до Марс могат да получат трайни мозъчни увреждания