Ако обмисляте или искате да смените вашия интернет доставчик, защото скоростта ви е много бавна, то е добре да знаете каква точно е тя. Business Insider ни показват начин, по който можем да разберем колко бърза е интернет връзката ни.

 


Има няколко сайта, от които безплатно можете да тествате скоростта на интернет връзката си, всичко което трябва да направите, е да отворите търсачката на Google и да напишете „тест на интернет скорост“. Тестът измерва вашата скорост чрез измерване на количеството данни, които се получават през вашата интернет връзка. Всичко това отнема около 30 секунди, а резултатите ви се предоставят в мегабити в секунда (Mbps). Колкото по-голяма е стойността на числото, толкова е по-бърз вашия интернет.
За справка стандартът за бърза интернет връзка е най-малко 25Mbps за сваляне и 3Mbps за качване. Тези онлайн тестове могат да измерват връзки до 700Mbps.
Възможно е също да видите стойност „Латентност“. Това е мярка за това колко бързо получавате отговор от вашия сървър. Той се измерва в милисекунди (ms). Колкото по-ниска е стойността , толкова е по-добра вашата връзка.

 


Ето и как да използвате приложението: След като напишете „тест на интернет скорост“, изберете някой от първите намерени резултати. Всички те работят на сходен принцип и ще ви дадат точна информация за скоростта на връзката. Натиснете „Начало на теста“ ,след което ще започне измерване. Изчакайте около минута. След като тестът е готов можете да видите вашите стойности и да прецените колко бърз е вашия интернет.
Също така имайте предвид, че скоростта на вашия интернет непрекъснато се променя, в зависимост от това колко сте близо до вашия рутер, колко устройства са в мрежата и колко данни използвате в момента.
Извършването на теста, докато сте само вие прикачен в мрежата или сте свързали чрез кабел вашия компютър или лаптоп ще ви дадат най-реалните резултати за това каква точно е вашата скорост.

Още от Digital: Технологичното изложение IFA 2020 ще се проведе в Интернет