Без значение колко модерен е екрана на лаптопа ви и с какъв размер е той, рано или късно ще се замърси и ще се наложи да го почистите. Един от най-добрите аспекти на съвременните екрани за лаптопи е, че те са много по-трайни, отколкото екраните на по-старите модели, но въпреки това трябва да сте внимателни когато отстранявате прах и мръсотия от екрани.

 

Ето защо информацията на Digital Trends може да ви е полезна.

Отстраняване на прах – микрофибърна кърпа

Микрофибърните кърпи са идеални за почистване на деликатни повърхности какъвто е дисплея на вашия лаптоп. Не се препоръчва да се използват хартиени кърпи или кърпи от друга тъкан, защото те може да изглеждат меки на пипане, но да са груби за дисплея и да го надраскат.

 

Стъпка 1: Вземете микрофибърна кърпа. Има много видове, но тези, които са специално за почистване на очила или лещи са най-подходящи.

 

Стъпка 2: Изключете вашия лаптоп. Не само, че е по-безопасно за лаптопа, но на черния екран по-добре се вижда праха, който трябва да бъде премахнат.

 

Стъпка 3: Натискайте внимателно дисплея, бършете в една посока. Не търкайте и не бършете в кръг, тъй като това може да повреди дисплея, а и праха само ще се разнася без да се почиства.

Отстраняване на мръсотия - влажна гъба

Ако дисплеят е по-мръсен ще се наложи да използвате други методи. За отстраняване на мръсотия от дисплея може да използвате влажна гъба. За този метод ще ви е нужна нова гъба като тези, с които се мият чинии и дестилирана или дейонизирана вода. Алтернативно, може да използвате вода, която е била филтрирана, но не и вода директно от чешмата.

 

Стъпка 1: Изключете лаптопа си и го изключете от източника на захранване. Ако е възможно, трябва също да извадите батерията.

 

Стъпка 2: Намокрете гъбата с дестилирана вода и я изстискайте, за да няма капки.

 

Стъпка 3: Избършете внимателно екрана с гъбата. Разгледайте за капки и ги почистете веднага, ако има такива.

 

Стъпка 4: След като почистите мръсотията, изчакайте дисплеят да изсъхне напълно, преди да затворите капака и / или да използвате устройството.

Отстраняване на мазни и лепкави петна – почистващи разтвори

Можете да си купите спрей за почистване на екрани, но може да си направите такъв и сами. За целта трябва да смесите еднакви части дестилирана вода и бял оцет или алтернативно същото съотношение на дестилирана вода и висок процент на изопропилов алкохол. Не е подходящо да се използва препарат за почистване на стъкла. Освен това, помнете че не трябва да се впръсква нищо директно върху екрана.

 

Стъпка 1: Изключете лаптопа си и го изключете от източника на захранване. Ако можете, извадете батерията.


Стъпка 2: Овлажнете микрофибърна кърпа с почистващия разтвор, който приготвихте или сте си купили. Уверете се, че кърпата е влажна, но не е мокра.

 

Стъпка 3: Внимателно изтрийте с кърпата замърсената област. Разтъркайте в малки кръгове, за да избегнете появата на ивици и да избегнете силен натиск, тъй като това може да повреди дисплея.


Стъпка 4: Повторете, ако е необходимо, като внимавате да не капете течност върху дисплея или клавиатурата на вашия лаптоп.

 

Стъпка 5: Когато приключите, изчакайте дисплеят да изсъхне напълно, преди да затворите капака или да включите лаптопа.

 

Вижте 5 полезни съвета как да почистим лаптопа си