През последното десетилетие компютрите станаха не само по-мощни, но и по-малки като размери. Съвременните лаптопи са ултратънки и могат да изпълняват сложни изчислителни задачи, които бяха немислими преди няколко години. Подобренията в интернет инфраструктурата пък улесняват значително прехвърлянето на огромно количество информация в сървърите на технологичните компании. Добър пример в това отношениe са приложенията за смартфони, тъй като повечето съхраняват и обработват информацията ни в центрове за данни.

 

Качването на видео във Facebook също се презаписва в различни формати в сървърите на социалната мрежа, за да може след това потребителите да го гледат в SD, HD или друга резолюция. Тази тенденция ще продължи да се задълбочава в следващите няколко години, коментира TechCrunch. Много скоро мобилните устройства ще функционират като екрани за възпроизвеждане на съдържание, съхранявано в околните центрове за данни. Единственото, което ще ви е необходимо е достатъчно бърза връзка към интернет.

 

Голямото предизвикателство пред компаниите е да разработват услуги, които всеки може да използва без никакви специализирани IT познания. В момента има много професионални програми за обработка на видео като приложенията на Adobe и услуги за облачен гейминг, които използват този сървърен модел. Това е само началото на процеси, които ще превърнат компютрите и мобилните устройства в центрове за данни. Навлизането на 5G мрежи и по-мощни SSD дискове само ще ускори тази тенденция. 

 

Вижте как бъдещите процесори ще могат сами да откриват вируси и зловреден софтуер