Влошените отношения между САЩ и Китай  са една от най-дискутираните теми в технологичната индустрия през последните дни. Ситуацията се задълбочи след ареста на финансовия директор на Huawei в Канада, което стана по искане на американското правителство. Успоредно с това САЩ повдигнаха обвинения за финансови измами и конспирация, като се опитаха да убедят съда в Канада да наложи екстрадиране в държавата им, където Мън Уанджоу да бъде осъдена на поне 30 години затвор. 

 

Това не се случи и с гаранция от $7.5 млн. финансовата директора бе пусната да се прибере в дома си, но конфликта ще продължи с пълна сила. Oтражението на ареста на високопоставения служител на Huawei тепърва ще изостри отношенията между САЩ и Китай. Всички тези процеси могат да навредят на Apple, които генерират около 20% от приходите си в Китай, както и на другите големи американски компании, предаде Reuters. Teпърва ще се въвеждат много нови санкции, които ще се отразят на САЩ.

 

 

Производителите на хардуер например могат да увеличат цените и данъците за своята продукция, което ще оскъпи цената на iPhone и другите технологични продукти от САЩ. Някои китайски компании вече започнаха да глобяват своите служители, които притежават iPhone и да ги стимулират да си купят устройства на Huawei. Възприемането на подобен подход има потенциала да се превърне в сериозен проблем за Apple и големите технологични компании в САЩ.

 

Oще от Digital: Защо смартфоните на Huawei са толкова популярни по света, но не и в САЩ