Вижте още: Защо батерията на смартфона и таблета ни пада бързо? Как да поправим това?

 

В интернет сигурно сте попадали на много теми, „Как да подобрите работата на своя Android смартфон”, като в Google Play онлайн магазина има безброй безплатни и платени приложения. Някои от тях наистина помагат, други не, а има и такива които дори могат да ви навредят. Има обаче един хитър начин който повечето хора пропускат, а той е вграден в телефоните и таблетите ви и е доказано действащ.

 

 

Бавен телефон

Независимо какво Android устройство използвате, при преминаването между отворени брауз прозорци и приложения се появяват красиви анимирани ефекти. Те правят изгледа много по-съвършен, но заедно с това удължава времето за работа. Сумарно, времето което телефонът ви губи ежедневно в това упражнение се измерва не в секунди, а в минути. Решението е да изключите въпросните анимации в устройството си.

 

 

Как става това – трябва да влезнем в настройките на операционната си система. За теста си ще използваме Android 4.4.2 в смартфона Revo Joy. В основните настойки намерете "Системни", а там "Опции на програмиста” или „За разработчици". В някои устройства може и да не намерите такъв раздел. Това не трябва да ви притеснява. В този случай трябва следвате тези стъпки.

 

 

Влезте в "Настройки" и изберете най-долу "За телефона". Там се намира Build Number (което почти винаги се превержда - Версия на ядрото). Кликнете последователно 7 пъти върху него и телефонът ще ви изпрати съобщение в което пише, че вече можете да работите с него като разработчик.

 

 

След като вече сте в Опциите на програмиста, трябва да ги активирате. Най-горе в менюто си ще намерите слайдър Включено/Изключено. Защо е полезна тази активация? Ако последствие решите, че искате да върнете екранните си анимации в заводски режим, няма да има нужда да ресетвате телефона си – просто изключете слайдъра. Е вече, можете да персонализирате телефона си като програмист, като един съвет - без да сте "На Ти" с технологиите, не си правете експерименти. В следващите ни видео ревюта от поредицата "Как Работи: Андроид" ще споделим с вас и други интересни и полезни трикове които можете да направите чрез това скрито меню.

 

 

Сега потърсете поле с име Рисуване или Начертаване. В различните версии на Android и при различните телефони изгледа и подредбата изглежда по-различен начин, но функциите които изпълнява са едни и същи. На всичките възможно излиза Скала с 1х, това е стандартното време за работа на анимациите в смартфоните и таблетите ви. Ако искате напълно да изключите анимацията, изберете 0 или „Анимацията е изключена”. Видима разлика в бързината ще забележите и ако промените на 0.5х.

 

 

След активация, за да промените режима на анимацията, рестартирайте смартфона си. Един бонус, освен, че ще работите по-бързо с него, така ще увеличите и капацитета на батерията му.

 

Вашите въпроси

Ако имате някакво питане свързано с Android операционната на джаджите си, не се притеснявайте да ни пишете. Ще отговорим на всяко от тях, а за по-интересните и полезни, ще направим и подобно на това видео ревю. Disqus формата ни за контакт се намира малко по-надолу.