Със сигурност използвате смартфон, нали? Той е или с Android, или с iOS операционна система - отново познахме нали? В наши дни тези два софтуерни гиганта контролират целият пазар на мобилни устройства. Всъщност основният контрол идва от Android, защото под iOS работят само iPhone смартфоните на Apple, а с Android са всички останали.

Не винаги обаче нещата са стояли по този начин и на световният софтуерен пазар, преди Android и iOS е имало и други операционни системи, които са доминирали над всички останали.

Доайените в самото начало на мобилните операционни системи са общо 4, като два от тях доминират на пазара, а другите два са съвсем мънички. Единият гигант е Palm, който през 1996 година пуск в продажба своите PalmPilot1000 and 5000, които работят под първата версия на PalmOS.

В зората на новото хилядолетие се появява другият мобилен гигант - Windows Mobile, който стои в основата на HP Pocket PC 2000. Първата версия на операционната система е Windows CE 3.0 kernel.

В началото на 2000 година,  Windows Mobile заема 27.1% пазарен дел в нишата на мобилните операционни системи, като отстъпва първата позиция на PalmOS които са с цели 69.5%. Останалите едва 3.4%  си поделят прохождащите Symbian и Blackberry OS.

 

 

В следващите 3 години обаче това много бързо се променя. Symbian бързо заема първата позиция, за сметка на PalmOS и Windows Mobile, които буквално се сриват. Blackberry OS пък държат постоянен малък пазарен дел, без резки пикове и падове. Това обаче е съвсем очаквано, предвид че с тази операционна система са едноименните qwerty смартфони на компанията.

Апогеят на Symbian е есента на 2006 година, когато операционната система достига цели 66.9% пазарен дял. В този момент  PalmOS е с 12.4%, Windows Mobile с 11.8%, а BlackBerry OS с 8.8%. В този момент настъпват сериозни промени в пазарният дял на мобилните операционни системи.

Тези от вас, които са фенове на Apple веднага свързват 2006 година с момента в който Стив Джобс промени света, представяйки своя iPhone, работещ под операционна система iOS. До края на 2008 година, iOS заема цели 10.9% пазарен дел, като почти настига Windows Mobile и намалява значително процентите на останалите компании. Сега обаче на пазара за мобилни операционни стстеми се появява още един играч - Android. 

 

 

HTC Dream, който хората познават като T-Mobile G1 и Era G1, защото двата световноизвестни телекома моментално го пускат в портфолиото си. При него за първи път виждаме операционната система Android 1.0, който поставя началото на нещо много значимо в света на технологиите. Така в края на 2009 година PalmOS официално излиза от играта, през 2012 година, съдбата му е последвана от Symbian. В този момент Windows Mobile и Blackberry OS си поделят съответно по 2.9% и 3.6% пазарен дял.

През месец Юли 2013 година Android OS отбелязва рекорден пазарен дял от 81.2%, спрямо едва 14% за iOS. Това е и моментът в който Blackberry OS също слиза от световната сцена. Не обаче това е най-големият пик в историята на Android. За такъв към момента се смята Юни 2019 година, когато са отбелязани рекордните 88.6% пазарен дял.

 

 

Сега обаче предстои да видим първите смартфони на Huawei с Harmony OS операционна система. Това със сигурност ще повлияе на пазарното разпределение на мобилните операционни системи.

Според проучване на Pie Chart Pirate, за последните 20 години, в световен мащаб са продадени невероятните 4.8 милиарда устройства, използващи някоя от изброените в тази статия мобилни операционни системи. Във видеото което сме приложили най-горе, можете да видите графика, която проследява развитието на мобилните операционни системи за този период от време.

 

Още от Digital.bg: Функцията за показване на светофари в Google Maps вече е налична за потребителите на Android

 

Музика: Bensound.com