Водещите производители вече започнаха да разпространяват актуализациите към Android 11 до съвместимите смартфони на потребителите. Този процес може да отнеме няколко месеца преди ъпдейта да достигне до всички устройства. След като Google предоставят достъп до кода на Android 11 е необходимо всяка компания да внесе допълнителни софтуерни оптимизации и промени за своите UI интерфейси.

Все пак Google полагат много усилия да подобрят системата на актуализации с всяка нова версия на операционната система. Колкото и странно да звучи вече е започнала работа над Android 12. Ако всичко върви по план финалната версия ще е налична за смартфоните през третото тримесечие на 2021г. 

Едно от важните подобрения ще е свързано с т.нар. "Project Mainline", който фундаментално променя начина, по който Android работи като операционна система с отворен код. Крайният потребител може да не забележи присъствието на "Project Mainline", но благодарение на тази инициатива се съкращава значително времето необходимо за разпространение на софтуерни ъпдейти.

 

 

Всъщност Project Mainline доразвива концепцията на Project Treble, която редуцира зависимостта на OEM производителите от процесорите в устройствата при актуализациите. В този случай, обаче Mainline е насочен към предоставяне на по-голяма свобода на Google от хардуерните им партньори при разпространение на ъпдейти за сигурност до ключови компоненти на Android.

Следващата стъпка е Android Runtime (ART) да бъде интегриран като Mainline модул в Android 12. По този начин компанията ще запази контрол над предоставянето на ъпдейти за ART на всички Android устройства. Още повече, че Google ще могат да разпространяват АRT актуализации от Google Play.

Самите производители на смартфони няма да имат възможността да модифицират ъпдейтите, съобщава xda-developers. Oсновното предимство за потребителите е, че няма да се налага да чакат със седмици или месеци за актуализиране на дадена функционалност или предоставяне на пач за сигурност.

От Google ще продължат да работят активно с разработчиците и производителите, за да превърнат Android 12 в най-добрата версия на операционната система досега.

 

Още от Digital: Android 12 ще улеснява инсталирането на алтернативни магазини за приложения