Вече има възможност да следим на живо в реално време разрпостранението на коронавируса. Коронавирус онлайн табло изтегля данни от Световната здравна организация (СЗО), както и от центровете за контрол на заболяванията в САЩ, Китай и Европа, за да покаже всички потвърдени и подозирани случаи на коронавирус, заедно със смъртните случаи, както и случаите на оздравяване и възстановяване.

 

Центърът за системна наука и инженеринг (Center for Systems Science and Engineering) пусна онлайн табло за управление, което проследява разпространението на смъртоносния коронавирус, докато пробива път в Китай и извън него. Данните се визуализират чрез графична информационна система в реално време (GIS).

Смята се, че коронавирусът (формално известен като COVID-19) е възникнал в град Ухан, в провинция Хубей, Китай, и досега е убил повече от 3000 души при заболели над 780 000 само в континенталния Китай.

 

Въпреки усилията на китайското правителство да ограничи разпространението на вируса, случаите са потвърдени на всеки континент, с изключение на Антарктида. Към понеделник тази седмица има 91 потвърдени случаи на коронавирус в САЩ и шест потвърдени смъртни случая в щата Вашингтон.

 Следете коронавируса на карта в реално време

 

Както виждате, таблото показва следното:

1. Ляв панел

– Общ брой заразени по света;

– Потвърдени случаи на заразяване по страни;

– Денят и часа към времето на актуализиране на информацията.

 

2. Централен панел

– Графично изображение на заразата по света по региони.

 

3. Десен панел

– Общ брой смъртни случаи

– Общ брой случаи на оздравяване и възстановяване

– Графики с три опции:

 

- ACTUAL (актуална) - графика с три линни, която показва заразяването в континентален Китай (тъмножълта линия за "Mainland China"), заразяването по света (светложълта линия за "Other Locations") и общите случаи на оздравяване (зелена линия за "Total Recovered");

 

- LOGARITHMIC (логаритмична) - тази графика е със същите параметри като "ACTUAL";

- DAILY CASE (ежедневни случаи за изтекклия месец) - тази графика показва новите случаи на коронавирус (червен цвят, "New Confirmed") и новите случаи на изцеляване (зелен цвят, "New Recovered"). Към момента, опцията "DAILY CASE' на коронавирус онлайн таблото показва данни за месец февруари.

 

Освен този онлайн ресурс, можете да използвате и данните на изследователи от Оксфордския университет, Харвардското медицинско училище, Бостънската детска болница и Североизточния университет, които също са пуснали уебсайт за проследяване на вируси с актуализации в реално време.

 

 

Интерсното при този сайт е, че можете да изолзвате зеленият бутон "Покажи разпространението с анимация" горе вдясно ("Animate Spread"), който ви показва разпространението от началния момент досега.

 

Вижте как да си направим медицинска маска против Коронавирус почти безплатно