Експертите на Joint Photographic Experts Group (JPEG) представиха новия графичен формат за компресия на изображения JPEG XS. Той ви позволява да компресирате изображения и да изпращате висококачествени изображения през мрежи с ниска латентност като 5G. JPEG XS ще намери приложение във технологиите с  виртуална реалност, добавената реалност, космическа визуализация, самоуправляващи се автомобили и професионално редактиране на филми.

 

Сигурно се питате защо този формат е специално за виртуалната реалност? Една от причините е латентността или забавянето, почти незабележимото време, което изображението трябва да се промени в отговор на движението на главата на потребителя. JPEG XS е нов стандарт за компресиране на изображения, който може да реши този проблем.

 

С JPEG XS изображенията и видеоклиповете ще поддържат най-високо ниво на качество, като опростят и ускорят процеса на компресиране - и това ще означава и енергийна ефективност. Компресираните файлове ще бъдат по-големи, но това не е проблем за широколентовите мрежи като Wi-Fi или 5G: задачата е да прехвърлят файлове, вместо да ги съхраняват на смартфони или други устройства с ограничена памет.

 

Tова означава, че можете да използвате вашия смартфон, таблет или компютър, за да проектирате HD филм или видео игра на големия екран почти незабавно.

 

Още от Digital: JPEG срещу PNG – кой формат е по-подходящ за използване