Вече ви информирахме, че Ерик Шмид се оттегля от поста си в компанията Alphabet през януари. Неговата ключова позиция в компанията ще бъде изпълнявана от Джон Хенеси, който е бивш президент на Standord University. Той е специалист в сферата на компютърните науки и има богат опит и безупречна репутация в Силиконовата долина. Джон Хенеси се присъединява към борда на директорите на Google още през 2004г. Малко след това компанията излиза на борсата и става публично дружество,  предаде Reuters.

 

Любопитен факт е, че Джон Хенеси е декан на инженерния институт в Станфорд, когато в него учат Лари Пейдж и Сергей Брин. Именно заради това е един от първите хора, който има възможността да използва уникалния алгоритъм на търсене на Google. Според данните Джон Хенеси ще оглави борда на директорите, но за разлика от Ерик Шмид няма да бъде служител на Alphabet. В официално изявление новият председател на борда сподели, че е привилегирован да изпълнява тази длъжност.

 

Оттеглянето на Ерик Шмид слага край на неговата 17-годишна история в Google, през които той изигра ключова роля за еволюцията на компанията. За в бъдеще ще изпълнява ролята на съветник на борда на директорите. Един от основните проблеми, с който Джон Хенеси ще трябва да се справи е все по-силния натиск от страна на регулаторните органи по цял свят относно политиката на Google. Конкурентни компании в сферата на онлайн рекламата също продължават да създават редица правни проблеми на технологичния гигант.

 

Вижте Alphabet създадоха компанията Chronicle, за да ни предпазват от хакери в интернет