Джеф Безос е основател на Amazon и един от най-богатите хора на планетата. В продължение на три десетилетия неговите усилия превърнаха компанията в търговски гигант. Независимо от трудностите през ранните години на Amazon днес този бранд е добре познат на потребителите и ежедневно извършва милиони доставки до всяка точка на планетата.

Главният изпълнителен директор и създател на Amazon, обаче е решил, че времето да се оттегли от ежедневните операции е настъпил. Шефът на компанията ще напусне своя пост на по-късен етап от годината. Вече знаем името на неговия заместник и това е Анди Джаси, който досега оглавяваше Amazon Web Services бизнеса на компанията.

Ключовата структурна промяна влиза в сила на 1 юли. Конкретната причина за оттеглянето на Джеф Безос е желанието му да посвети време и енергия на другите си бизнеси. Сред тях са Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin, The Washington Post и др., съобщава CNBC.

 

 

Припомняме ви, че Джеф Безос изпълнява ролята на главен изпълнителен директор още от 1995г., когато основа компанията. През годините Amazon се превърна в бизнес империя, която генерира продажби за стотици милиарди долари годишно. В същото време Анди Джаси, който ще наследи Безос е част от компанията повече от 20 години.

Ръководството на Amazon Web Services, който е най-печелившия бизнес на компанията е доказателство, че именно това е правилния човек, който да наследи Джеф Безос. Новината за избора на нов главен изпълнителен директор бе потвърдена по време на обявяване на финансовите резултати за тримесечието.

Въпреки проблемите предизвикани от социалната изолация и пандемията Amazon могат да се похвалят със 69% ръст в стойността на акциите си на борсата през изминалата година. Търговския гигант отчита нетни продажби в размер на $125.6 млрд. за последното тримесечие, което е ръст от 44%.

Нетната печалба достига до $7.2 млрд. което е почти двойно повече от първоначалните прогнози за $3.7 млрд на Wall Street анализаторите.

 

Oще от Digital: Обвиниха Amazon, че краде идеите на стартиращи компании