В момент в който платформата за онлайн търговия Amazon е поставена пред сериозно изпитание, заради това, че е разследван за нерегламентирани търговски практики. Компанията има нужда от по-сериозен вътрешен контроли и организация на работата. 
За целта небезизвестният ѝ създател Джеф Безос (Jeff Bezos) реши да се завърне към ежедневното управление на Amazon, след като години наред беше се фокусирал върху гласовият асистент Alexa и проекта за безкасови магазини Amazon Go
През това време работата на Безос изпълняваха заместниците му, които очевидно не се справиха в някои отношения с контрола над ситуацията и Amazon беше обвинен от източници на Wall Street Journal, че използва данните генерирани от профилите на продавачите в платформата, за да подпомага за по-доброто реализиране на фирмените си продукти на компанията.  

 


 
Най-богатият човек на планетата през 2017г. възобновява активната си работа по Amazon и защото в настоящият момент продажбите там вървят с пълна сила и всеки ход трябва да се изпипва педантично.
Заради пандемията с COVID-19 и последвалите мерки за предотвратяване разрастването ѝ, при които милиарди хора са блокирани в домовете си, онлайн търговията става с пъти по-популярна в сравнение с времето преди кризата. По данни на Businessinsider, по време на кризата, компанията е наела около 75 000 души за допълнителна работа в складовете си.
Наблюдава се обаче и обратната реакция от страна на работниците на Amazon, които протестират против това, че работят в постоянен риск за здравето си. Те са недоволни от политиките за заплащането при излизане в болничен, както и от мерките които компанията взима за безопасността им. В отговор от Amazon заявяват, че твърденията, че не приемат сериозни мерки за безопасност на служителите си, са неоснователни.

 

 

В момент като този Amazon има нужда от силно и запомнящо се лице, което да я представлява пред света. Това означава, че основната работа на Безос ще бъде да генерира практически решения и да бъде връзката на Amazon с обществеността.
По информация на The New York Times, Безос се занимава с ежедневно провеждане на обаждания чрез които помага вземането на фирмени решения, свързани с публичната критика която получава Amazon. 
В отговор на протестите на служителите на amazon, които описахме по-горе, Безос взе сериозни мерки за решаване на проблемната ситуация. Той увеличи минималните заплати и сумата, която се плаща от компанията за извънреден труд. Също така нареди изграждането на специална лаборатория, която да тества ежедневно служителите за COVID-19.