Бурдж Халифа е впечатляващо съоръжение, което продължава да е най-високата конструкция, която досега е създавана от човек, тъй като се извисява на цели 828 метра над морското равнище. Самият проект е изразходвал инвестиции от приблизително $1.5 млрд., като са необходими около шест години да се преодолеят всички препятствия и да се изгради един от най-интересните архитектурните обекти на планетата. Правителството на Саудитска Арабия възнамерява скоро да подобри рекорда на Бурдж Халифа като построи още по-висока сграда и вече осигури допълнително финансиране на проекта в размер на $2.2 млрд., съобщава TheVerge. 

 

Неговото име е Jeddah Towеr и любопитното е, че строежа на уникалната кула е започнал преди три години и на този етап са напълно изградени основата и първите 26 етажа от нея, но тепърва има да се свърши още твърде много работа. Идеята е в завършен вид техния брой да бъде увеличен до 200 и тя да се превърне в първата сграда на планетата, която има височина, която надхвърля 1 километър. Дизайнерите са се погрижили Jeddah Tower да има специална конструкция и интересни извивки във външната част, които да се противопоставят успешно на силните ветрове, в допълнение към основите, които са вкопани на 60 метра под земята. 

 

Новият кандидат за най-висока сграда в света ще предложи впечатляваща гледка към Червено море на своите посетители, които ще обитават многобройните офиси, апартаменти, търговски центрове и луксозния Four Season хотел в нея. Ако всичко върви по план официалното откриване на Jeddah Tower трябва да се реализира през 2018г., като общата площ ще е впечатляващите 530 хил. квадратни метра и ще трябва да се изградят поне 59 асансьора, за да се осигурява нормалното движение на хората в нея. Любопитна подробност е, че на последните етажи ще е разположена най-високата обсерватория в света, както и факта, че Jeddah Tower се проектира от същите архитекти, които построиха Бурдж Калифа.

 

Вижте шест причини да искате да имате интелигентен дом