Google виждат голям потенциал за развитие на смарт джаджите с платформата Интернет на нещата. Компанията е разработила и собствена операционна за този тип устройства, която се казва Android Things. Toзи софтуер е създаден с идеята да захранва всеки един интелигентен уред в домовете ни и да го свързва безопасно към интернет. Първата версия на Android Things вече е готова и се разпространява към разработчиците, които работят над много интересни проекти в тази сфера. 

 

За да ускорят навлизането на повече смарт джаджи с платформата на пазара от Google си сътрудничат с някои от най-големите производители на хардуер, предаде Digitimes. В това число влизат популярни имена като MediaTek, Qualcomm и NXP. Технологичният гигант е оптимизирал изходния код на Android Things 1.0 за работа с МediaTek MT8516 модула на тайванския производител. Очаква се в следващите месеци и други процесори да бъдат добавени към този списък. 

 

 

Всичко това ще допринесе в положителен план за популярността на MediaTek и високите им продажби в предстоящите месеци. Партньорството между Google и MediaTek ще носи ползи и за двете страни, което ще предостави на потребителите повече възможности за избор на атрактивни джаджи, които се продават на достъпни цени. Съвместните инициативи имат потенциала да превърнат Google и MediaTek в глобални лидери в тази набираща все по-голяма популярност пазарна ниша.

 

Oще от Digital: МеdiaTek представиха процесори за Google Assistant и Android Things