В премиерно видео, в края на месец Юни, Digital.bg ви показа един много интересен геймърски монитор, който беше представен по време на CES 2020 в Лас Вегас. Това беше футуристичният Samsung Odyssey G9, който набързо набра популярност и едва ли има запален геймър, който да не мечтае да го притежава. Днес, по-малко от месец по-късно, вече сме готови с подробното видео ревю и преките ни впечатления от събфлагмана от тази нова геймърска серията. Уважаеми дами и господа - Samsung Odyssey G7.

 

Първото нещо, което ни прави впечатление е, че мониторът отново е с атрактивен извит дизайн. Гърбът е релефен, а грозните кабели могат да се скрият в стойката, която има пригодени за целта улеи във вътрешността си. На стойката има и изскачащо уше за поставяне на слушалките, когато не ги използвате.

 

Много ефектни са решетките на говорителите в долната част на монитора, които имат самостоятелна LED подсветка със сменящи се цветове. В задната част също има декоративен светещ елемент, който придава на монитора футуристична и дори извънземна визия. Това е геймърска машина, а както знаем геймърите обичат светещите декорации.

 

 

Стойката е с мултифункционална регулация. Тя може да се върти настрани, фронтално и нагоре, като забележете ходът е доста голям. Това е направено от Samsung, за да можете да завъртите монитора вертикално при нужда. Както знаем това разположение е много удобно за работа с някои графични програми. Все пак са единици професионалните геймъри, които изкарват парите си с гейминг и мониторите често се използват не само за забавление, но и за работа, а хубавите геймърски монитори като този са чудесно решение за хора, които се занимават с графики, фото и видео обработка.

 

 

Тук идва момента да преминем към техническите характеристики на Samsung Odyssey G7, които са доста впечатляващи. Моделът се предлага в две версии с различен размер на екрана – съответно 27“ и 32“. Ние избрахме за тест по-малкия, като при него резолюцията е реципрочна с тази на по-големия - 2560x1440 пиксела. Съотношението на страните е 16:9, а типичният контраст 2500:1. Доволни сме от яркостта - 350cd/m2, те гарантират добра видимост, дори в стаята да по-светло и да влиза директна слънчева светлина.

Дисплеят както е видно е извит 1000R и използва QLED с Quantum dot технология. Няма да ви разказваме в детайли за качествата ѝ, защото се предполага, че вече знаете достатъчно за тях. Само ще обобщим, че благодарение на тях, този монитор пресъздава идеално и реалистично всички цветове и нюансите им от sRGB гамата. И тъй като Odyssey G7 е геймърски лаптоп, ще обърнем внимание на две много важни негови характеристики. Първата е времето за реакция – то е само 1мс. Втората е честотата на опресняване, която маркира цели 240Hz

 

 

Периферните изходи на монитора са достатъчно и разнообразни. Те включват 2 Display Port-a 1.4, HDMI 2.0, 2 USB версия 3.0, аудио изходи и други. Ще отбележим също така, че мониторът поддържа технологията G-Sync.

И на финала на нашето видео ревю, можем да кажем няколко думи за цена. Тя в сравнение с Odyssey G9, G7 е значително по-евтин. G9 все още не се продава в България, като по информация която намираме в Интернет пространството, излиза че той се очаква да се появи след 13 Август, като цената му ще бъде 2799 лева.

Odyssey G7 пък вече е наличен за продажба, като нещо което ни прави впечатление на база онлайн магазините в които го намираме е, че цената за 27-инчовият му вариант C27G75T и за  32-инчовият C32G75T е доста сходна. Тя започва от около 1200 лева.