В интернет се появиха резултати на нов процесор, който може да се окаже Qualcomm Snapdragon 865, съобщава TechRadar. Резултатите са се появили в Geekbench, като изглежда са за процесора, който ще бъде официално представен по-късно. Очаква се първите телефони с него да се предлагат в началото на 2020 г.

 

В списъка с данните се вижда устройство с Android 10 и 8GB RAM. Чипсетът е с име Qualcomm Kona, като има 8 ядра и базова тактова честота от 1.80GHz. Очаква се процесорът да следва т.нар. Златен и Сребърен формат, при който 4 „златни“ ядра са с по-висока честота и са по-мощни, като се използват за по-тежките приложения и игри. „Сребърните“ ядра са по-икономични и работят с по-леките задачи и пестят енергия. TechRadar отбелязва, че резултатите от бенчмарк тестовете надали отговарят на реалните способности на чипа. Те по-скоро са от някоя тестова версия и са публикувани неволно.

 

Данните показват, че чипът е произведен от Samsung, по 7nm процес, като се очаква масовото производство да започне през февруари 2020 г. Чипът има вградена поддръжка на 5G, но не е ясно дали това ще се предлага стандартно или ще има отделна версия. И в двата варианта, Snapdragon 865 ще е първият процесор на Qualcomm, който има вградена 5G поддръжка. При Snapdragon 855 беше необходим допълнителният модел X55.

 

Още от Digital: Samsung Exynos 9825 е новият 7nm процесор за смартфони, който е 30% по-бърз от Exynos 9820