Експерти по сигурността откриха мащабна база, която съдържа лични данни от потребителски профили във Facebook. Детайлното им разследване доказва, че на публичен сървър е качена поверителна информация за стотици хиляди акаунти. Най-вероятно тези данни са събирани от приложения и услуги от трети страни, които си партнират с Facebook. Според прогнозите на UpGuard, която попадна на този сървър в него се съдържат данни за стотици милиони потребители, като засега са потвърдени 540 млн. от тях.

 

Цифрата е внушителна и за пореден път повдига въпроса за сигурността на личните ни информация в социалната мрежа. Разследването показва, че базираната в Мексико компания с името Cultura Colectiva е оставила базата данни в Amazon S3 сървър без да я предпазят с никаква парола, което на практика я прави достъпна за всички. Това вероятно е направено умишлено, като данните включват имена, пароли, харесвания и емотикони към публикациите, коментари и др, съобщава TechRadar.

 

 

Експертите са намерили още един сървър в интернет, където има още по-конфиденциални данни за повече от 22 хил. акаунта от Facebook. На този етап компанията не е коментирала официално ситуацията, но вероятно скоро ще направят публичен коментар. Този случай е поредното доказателство колко внимателни трябва да бъдете каква информация споделяте в социалната мрежа, тъй като няма как да сте сигурни, че няма да попаднат в ръцете на хакери или други злонамерени лица. 

 

Oще от Digital: Най-големите проблеми в сигурността на Facebook