Facebook са подложени на все по-сериозна критика заради начина, по който съхраняват личните данни на потребителите. През последните месеци компанията няколко пъти стана обект на обвинения за изтичне на поверителна информация от акаунтите. Сега ситуацията отново се повтарят, тъй като експерт по сигурността с името Боб Диаченко откри в интернет наличието на база данни, съдържаща детайли за голям брой потребителски акаунти. Според неговите тестове става въпрос за повече от 300 млн. регистрирани акаунти в социалната мрежа.

 

Всъщност той открива две бази данни, които се хостват в интернет и са открити от Боб Диаченко в рамките на няколко месеца. Въпреки, че не е официално потвърдено той смята, че информацията е открадната от профилите от групировка на хакери от Виетнам. Най-вероятната причина за кражбата на данните са усъвършенствани техники за злоупотреба с API интерфейса на Facebook. Информацията се притежава от престъпна организация, която вече е публикувала копие в популярен форум за хакери, съобщава TechRadar.

 

Това означава, че вероятно скоро кибрепрестъпниците ще започнат да провеждат фишинг атаки и други онлайн атаки срещу засегнатите профили. Все пак Боб Диаченко е информирал доставчика на интернет, който управлява IP aдреса на съответния сървър. Първата база данни открита от него съдържа данни за 267 млн. потребители, като голяма част от тях живеят в САЩ, докато във втората има детайли за още 42 млн. профила. Сред тях влизат три имена, телефонен номер, имейл, Facebook ID и др., което е притеснително и може да им създаде доста проблеми.

 

Още от Digital: Шпионира ли ни тайно приложението на Facebook