Qualcomm представиха новия си флагман процесор през декември. Вече видяхме разнообразие от смартфони, които използват Snapdragon 888 на пазара. Със сигурност техния брой ще продължи да се увеличава с интензивни темпове през втората половина на годината. Компанията ще представи Snapdragon 888 Pro версия, която работи на по-висока тактова честота през третото тримесечие.

Вече е стартирала и работата над наследника на Qualcomm Snapdragon 888, който ще захранва флагманите с Android на водещите производители през 2022г. Най-вероятно Qualcomm няма да нарушат традицията и ще представят процесора през декември. Първите устройства, които ги използват ще са налични през първото тримесечие на 2022г.

От AndroidAuthority разкриват малко повече детайли за техническите спецификации на дългоочаквания процесор. Едно от водещите предимства ще бъде преминаването към 4-нанометрова технология, вместо 5nm процес, на който е базиран Snapdragon 888. Тази спецификации ще гарантират още по-висока скорост на работа и по-ниска консумация на енергия.

 

 

Серийното име на процесора е SM8450, което е логично като се има предвид, че настоящия чип е известен като SM8350. Бързата скорост на работа при 5G свързаност ще се гарантира от Snapdragon X65 5G модем, който поддържа теоретична скорост от 10Gbps. Новият процесoр ще разполага още с Adreno 730 GPU и Spectra 680 ISP.

Осемядреният чип ще използва Kryo 780 ядра, които са базирани на ARM v9 чип дизайн. Конфигурацията ще предлага съчетание между Cortex-X2, Cortex-A710 и Cortex-A510. Кодовото име е "Waipio" и е вдъхновено от местност в Хавай.

Бъдещите смартфони с процесора ще могат да имат 12GB LPDDR5 RAM и 256GB UFS памет. В момента това са всички детайли за новия чип на Qualcomm, който ще наследи Snapdragon 888.

 

Още от Digital: Защо смартфоните с Qualcomm Snapdragon 888 ще поевтинеят много скоро