Конкуренцията в глобалния пазар на компютри не е била от години толкова сериозна, както през последните тримесечия.

Основен принос за тези процеси има агресивната стратегия на АМD, които успяха да разширят значително влиянието си за сметка на Intel. Анализаторите очакват ситуацията да се запази, като Intel също признаха, че ще са необходими две години, за да настигне конкурентите си в пазара на процесори.

Въпреки това компанията продължава да инвестира средства в разработката на нови технологии, които да им позволяват да възвърнат загубените си позиции в световен мащаб през 2019г.

В интернет сега изтекоха любопитни детайли, които разкриват повече за един от първите процесoри от 11-та генерация на Intel.

Въпросната архитектура е с името Intel Core i7-1185G7 и ще бъде произведена с усъвършенствана 10-нанометрова технология на компанията. Това ще бъде един от първите представители на Tiger Lake платформата за компютри на Intel.

Според наличната информация Intel Core i7-1185G7 ще бъде четириядрен процесор, който има 8 Threads и работна честота от 3GHz. Тази стойност, обаче ще може да се увеличи допълнително от потребителите с технологията Turbo Boost, съобщава TechRadar.

 

 

Eдно от значителните предимства, които ни очаква в Tiger Lake е платформата е факта, че ще използва Willow Cove архитектурата. Т

ова е изцяло нов дизайн на ядрата спрямо настоящата Sunny Cove технология. Всъщност Intel Core i7-1185G7 се разработва като наследник на Core i7-1065G7, който видяхме през миналата година.

Резултати от бенчмарк тестове разкриват, че Core i7-1185G7 попада в базата им данни от тестова машина, кoято има 16GB DDR4 RAM и SSD диск с капацитет от 128GB.

Липсва дискретна видео карта, което означава, че процесора използва Xe GPU чип от последно поколение.

Конкретните стойности показват резултат от 1296 при Single Core тестовете в 3DMark Time Spy бенчмарка, което е с около 5% по-висока стойност от AMD Ryzen 4800U. Графичната производителност е 2922, което превъзхожда възможностите на конкурентния продукт.

Ако Intel използват Core i7-1185G7 в лаптопи можем да сме сигурни, че финалната версия ще предложи още по-висока работна честота от настоящите 3GHz. Увеличаването на тази стойност до повече от 4GHz ще създаде доста проблеми за ARM в опита им да продължат да доминират в индустрията през 2020г.

 

Още от Digital: Intel ще продължат да губят позиции спрямо AMD и през 2020г.