Вече ви информирахме за интересния конфликт между компанията и органите на реда, както и, че ФБР вече не се нуждаят от Apple, за да отключат софтуера на iPhone, за което разбрахме само преди дни. Основната причина за тази реакция на властите е, че те са успели да намерят друга компания, която може да им помогне да го направят без да ангажират за това технологичния гигант, който упорито продължава да се противопоставя на тяхното желание. Досега името на непознатия "външен източник", който ще сътрудничи на ФБР и стана причина тя да отмени предстоящо изслушване в съда оставаше обвито в мистерия. 

 

Сега в интернет, обаче най-накрая изтече информация, от която разбираме коя е тази компания и се оказва, че това е израелския бранд Cellebrite, които ще предоставят своите услуги, за да отключат намерения iPhone 5C на атентатора Сиед Фарук, съобщава TheVerge. Дейността на компанията е фокусирана върху разработването на софтуер, който се използва в сферата на съдебната медицина и изглежда ще играе ключова роля в проникването в смартфона на терориста, който е извършител на тежкото престъпление в Сан Бернардино. Изборът на Cellebrite не е изненадващ, тъй като преди осем години от ФБР избраха тази компания в друг случай, който също изискваше извличане на информация от мобилно устройство, за да открият извършителя. 

 

Органите на реда искат да използват нейната UFED System технология, която според проучванията им е единствената подобна система, която не изисква компютър или конкретните драйвъри за мобилни устройства, за да функционира. Другите предимства, които ФБР изтъкват са свързани с това, че тя поддържа всички модерни стандарти като DMA, CDMA, GSM, IDEN, както и водещите операционни системи за смартфони Android, WIndows Phone, iOS, BlackBerry OS, но дори Palm и Symbian, които днес почти не се използват. 

 

Вижте какво трябва да знаем за казуса ФБР срещу Apple