AlphaGо е най-усъвършенствания софтуер с изкуствен интелект на Google. Това е първата и единствена компютърна програма успяла да победи човек на древната китайска игра Го. Компанията сега проведе поредният голям експеримент с AlphaGo, като изправи софтуера срещу най-добрият играч на Го в света: Ке Джие. След много оспорвана битка помежду им програмата с изкуствен интелект успя да го победи с едва половин точка. Това е най-малката възможна стойност за спечелване, което само по себе си показва колко равностойни са били двете страни.

 

Шефът на DeepMind дивизията на Google, Демис Хасабис обясни след играта, че AlphaGo е програмиран да увеличи математическите си шансове за успех и не обръща внимание на точките, с които може да изпревари своя противник, предаде Engadget. Последната версия на софтуера с кодовото име Master също така използва 10 пъти по-малко изчислителна мощност, в сравнение с програмата, която през миналата година победи Лий Садол.

 

 

Google използват обикновен компютър, който е свързан към облачните им сървъри, за да проведат срещата. Най-добрият играч на Го в света, Ке Джие също остана впечатлен от възможностите на AlphaGo. В свое изявление той сподели, че софтуера е предприел серия от стратегически ходове, с които е ограничил почти до минимум възможностите му да се защити. Предстоят още две срещи, които Джие трябва да спечели, ако иска да запази безупречната си репутация и да затрудни максимално софтуера с изкуствения интелект на Google.

 

Вижте защо Google AlphaGo е сред най-важните технологии за столетието