Нивата на меркурий в океанската вода растат застрашително. Според проучване на Харвард, до 2050 година се очаква да се увеличат с още 50%. Учени от Китай се подготвят още от сега за потенциалната екологична катастрофа с иновативно решение – изкуствени корали. Според TakePart.com, въпросните корали ще могат да абсорбират меркурия от водата.

 

Вдъхновени от природата, учени от Китайския университет Анхуи Ианжу използваха възможностите на нанотехнологиите, за да създадат корал от микроскопични частици алуминиев оксид – материал, който често се използва за изчистване на меркурий. Лабораторните тестове са показали, че изкуственият корал абсорбира токсина 2,7% по-добре от предишни форми на алуминиев оксид с нано размери.

 

Освен че новият материал може да придобие порестата и къдрава форма на корала, той е и доста лесен за производство. Опитите са показали, че един такъв корал може да извлече 20 микрограма меркурий от един грам вода. Разбира се, рано е да се говори за изкуствени коралови рифове, които прочистват водата. Новата технология, обаче, със сигурност е стъпка в тази посока.