Роботите са машини, които по най-добър начин се възползват от популярността на модерните технологии. Навлизането на иновации като изкуствения интелект обещават да ги направят още по-добри, като им позволят да правят повече неща. В момента производителите използват средно 85 индустриални робота на 10 хил. служители, като тази стойност ще се увеличи с около 14% до 2021г. Голям недостатък на роботите в настоящия си вид е невъзможността да усещат допир, но този проблем може много скоро да бъде отстранен.

 

 

Екип от учени на Technical University of Munich са създали изкуствена кожа, която е в състояние да позволи на роботите да усещат и на физически контакт, съобщавa CNN. По този начин машините могат да почувстват даден обект и да си взаимодействат с него. Използването на изкуствена кожа е важно, тъй като ще предостави непознати досега възможности роботите да разбират какво се случва около тях, както и да общуват с хората. Taка ще се гарантира, че машините нямат да повредят предметите, които държат в ръката си.

 

 

Taзи функционалност ще разшири значително приложенията на машините и ще гарантира още по-естествена комуникация. Тепърва предстоят още тестове на учените, които да оптимизират възможностите на изкуствената кожа. Следващата стъпка е да се позволи на изкуствената кожа да бъде интегрирана във виртуални среди като например обаждане в Skype. Изпращането и анализирането на сигналите е сложна задача, което налага извършването на бъдещи проучвания и софтуерни оптимизации.

 

Още от Digital: Изкуствена кожа ще ни позволи да усещаме ефекта на виртуална реалност