Приложенията на технологиите с изкуствен интелект са разнообразни, като почти няма сфера, в която AI да няма бъдеще. Все пак най-голямо влияние тази иновация ще окаже в сферата на софтуера и мобилните устройства. Последният проект на специалисти от University of California с добър пример, тъй като разработят уникален алгоритъм с името "DeepCubeA". Както името подсказва целта му е да нареди по свой начин кубчето на Рубик.

 

Резултатите са доста впечатляващи, тък като "DeepCubeA" се справя много по-бързо с тази задача, отколкото повечето хора. Учените предоставят на софтуера над 10 млрд. възможни комбинации за нареждане на популярния пъзел, като целта е да успее да ги декодира за не повече от 30 движения. От своя страна това е изключително представяне, което превъзхожда възможностите на средностатистическия човек, информира CNet.

 

 

Първоначалните тестове показват, че "DeepCubeA" решава всички 1000 комбинации за по-малко от 60% от позволените му опити. В крайна сметка програмата нарежда кубчето за малко повече от секунда. За да го направи софтуера използва общо 28 движения, докато на най-бързите хора са им нужни минимум 50. Този проект е поредното доказателство за впечатляващите възможности и невероятния потенциал на технологиите с изкуствен интелект.

 

Още от Digital: Четири нестандартни приложения на изкуствения интелект