Екит от канадски учени направиха сериозна стъпка в разгадаването на една от най-мистериозните загадки от Средновековието. Всъщност те успяват да дешифрират част от ръкописа на Войнич и са все по-близо до разбирането на неговия скрит смисъл. Това е документ, който продължава да изумява лингвистите и криптографите, които повече от столетия не успяват да декодират написания в него текст. Ръкописът на Войнич е тайнствена книга, чиито автор е неизвестен и е написана на непознат език, използващ неразбираема за учените азбука, информира gizmodo.

 

 

Мистериозният документ е кръстен на Уилфрид Войнич - американски търговец от полски произход, който става негов притежател през 1912г.. В момента ръкописа на Войнич се съхранява в Йейлския университет. Смята се, че е написан през XV-и век, но въпреки опитите досега никой не е успял да разгадае скритото послание, което кара мнозина да го определят като "безсмислена последователност от случайни символи". Самият ръкопис съдържа стотица страници с текст, украсени с диаграми, потрети на голи хора и астрономически обекти, като някои от тях липсват.

 

 

Специалисти от University of Alberta работят над софтуер с изкуствен интелект, който смятат, че има най-голям шанс да дешифрира ръкописа на Войнич. Първите тестове показат оптимистични резултати, тъй като учените разбират, че документа е написан на иврит с букви подредени по предварително избран модел. Това е само началото, което се надяват да доведе до разбирането на смисъла на целия ръкопис. Учените от University of Alberta поканиха всеки свой колега, който смята, че може да помогне да се присъедини към проекта.

 

Вижте изкуствен интелект и квантови компютри ще направят света по-добър за живеене